Vi testar Höglandsbjörk
Det finns många entusiastiska småproducenter i Sverige. Jag gillar dem alla för deras glöd, passion och innovativa idéer. Jag gillar dock inte alla deras produkter.
Jag och vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell testade i dag Höglandsbjörk. Det är det småländska företaget Havsjö Delikatesser, med Jiri och Helena Holasek, som står bakom snapsen som är kryddad med björksav och späda björklöv.
Sist vi testade något i björksvängen var det mousserande drycken Sav som fick en rejäl tumme ner av oss båda. Tydligen serverar Mathias Dahlgren den på sin restaurang (möjligen för sin härkomst – i närheten av björkarnas stad, Umeå?) med blandade reaktioner, och den säljer visst också bra på Systemet.
På grund av vår senaste sav-upplevelse var vi aningen skeptiska till denna snaps. Den är whiskyfärgad men har bara lagrats sex månader på ståltank så färgen måste komma av sav och löv.
Den luktar ganska angenämt med söt rund doft och en ton av whiskey. (Vi drack den rumstempererad.) Men smaken var tyvärr inte lika trevlig. Det är inte en urusel snaps, men eftersmaken med stark terpentinkänsla gör den extremt svåranvänd. Vi kan i alla fall inte komma på något tillfälle då vi skulle bjuda på Höglandsbjörk.
Men, vårt test till trots har redan många krogar lokalt tagit in den och när den släpptes på Systembolaget blev det tydligen nästan slagsmål. I Nässjö tog första leveransen slut på 3.5 minuter. Hela första laddningen på 400 pavor var slutsåld på fem dagar!
Så även om jag skulle vilja be folk att: snälla sluta göra dryck av björk! Så verkar det ju fungera hur bra som helst, så jag ska nog bara vara tyst. Eller åtminstone bara mumla lite surt.
Höglandsbjörk finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 262 kronor/500 ml.