Återbesök på restaurangen Spanjorskan
En av mina trevligaste krogkvällar 2017 upplevde jag precis just här: Nybrogatan 42 på Östermalm. Den då nyöppnade Spanjorskan var lika stimmig och charmig som hon var en kulinarisk njutning. Nu är vi bjudna hit igen för att testa krogens nya meny.
Att Stockholm i mitten av maj upplever 27-gradig värme och stekande sol kan så klart bidra till utlandskänslan vi får här. Men att hamna på Spanjorskans uteservering just en sådan kväll är en av de bästa saker som kan hända en hungrig och matglad kvartett.
Spanjorskans tapas slår det mesta
Vi börjar med att ta in några smårätter. Salta friterade småfiskar, ännu saltare kycklingvingar och underbar friterad kalvbräss med karamelliserad lök. Vinnare var kalvbrässen, men allt slinker ner i ett huj tillsammans med ett glas torr cava för mig, en kall öl för de övriga.
Efter detta beställde vi en hel radda tapas att dela på: Friterad majs med getost, champinjoner med manchego, cruquetas, friterade torsktungor med örtdipp och avrugakaviar, vattenmelon med manchego och mynta, bakad anklever med pistagenötter och kvittenmarmelad, patatas bravas med tomatsalsa och aioli, friterad calamari med svart aioli, persilja och citron.
Godast var nog anklevern som var gjord som en crème brûlée med knäcktäcke och allt. Underbart krämig och med lite syra och sötma från marmeladen och härligt krunch från nötterna. Vattenmelon med mynta, olivolja och manchego tänker jag genast sno idéen till! Fenomenalt gott i all sin enkelhet. Patatasarna lyftes av den goda tomatsåsen de låg på och calamarin var den godaste jag ätit på år och dar.
Vi tycker olika
Den enda rätt jag inte skulle beställa igen var torsktungorna, som jag tyckte blev väl tuggiga och något torra. Men där blev jag nedröstad av de övriga tre i sällskapet som visst det skulle äta dem även vid nästa besök på Spanjorskan.
Efter den här brakmiddagen tar vi in churros med kaffeglass och chokladsås att dela på. In kommer fyra perfekta små friterade churros med ett tjockt lager kanelsocker på. Glass med tydlig och bra smak av kaffe. Till detta bryggkaffe och varsitt enormt glas med fyra centiliter brandy, Osborne Veterano. En perfekt avslutning på en bra middag.
Glöm olivolje- och vitlöks-tapas
Genomgående är alla tapas bara så bra här på Spanjorskan! Och Madrid-style. Det vill säga INTE valfri ingrediens som simmar i en pöl av olivolja och rå vitlök. Och trots att vi äter så mycket friterat känns det fräscht och vällagat. Jag har inte smakat tapas i den här klassen i Sverige tidigare. Är du ett fan av tapas måste jag genast be dig gå hit och bara njuta!
Menyn är minst sagt diger och har du svårt att välja kan du istället gå raka spåret till ”Smaka på Spanjorskan”. För 695 pickadoller får du ett urval tapas, deras bästa mellanrätter, ditt eget val av fatservering och något sött. Du måste dock få med dig hela sällskapet på tåget då menyn enbart serveras till alla vid bordet.
Prisvärda tapas
Själv gillar jag att välja och beställa in rätter allt eftersom och trots mängden tapas vi åt skulle det bara kostat oss cirka tusingen på fyra pers att beställa alla dessa, plus churros till dessert. Då tillkommer så klart drycken och där kan det dra i väg eftersom jag är lika glad i torr cava som jag är i brandy. Men ändå! Prisvärt tycker jag.
Pintxos på aw och utmärkt service
På onsdagar och torsdagar har de pintxos after work på Spanjorskan, 17-20. Vi som längtar tillbaka San Sebastian kan gå hit och äta munsbitar och ta ett glas cava. Precis som i Spanien räknar de hur många tandpetare du har när det är dags att betala.
Att servicen här är avslappnad och superb från första stund tills det är dags för hemgång kan ju i viss mån bero på att jag är bjuden hit som bloggare av ägaren Bockholmengruppen. Men jag har en känsla av att personalen helt enkelt är proffs ända ut i fingertopparna och inte kan vara på något annat sätt.