Anton Husa tävlar i Young Chef – jag testade hans tävlingsrätt
I tävlingen S. Pellegrino Young Chef tävlar 21 kockar under 30 år. Tävlingen hålls i Milano 11-13 maj. Vårt svenska hopp heter Anton Husa och jobbar till vardags i Göteborg på Upper House Dining. När jag blev inbjuden att testa hans tävlingsrätt tackade jag ja på studs!
Det är ju en av fördelarna med att vara matjournalist. Att man faktiskt kan få chansen att prova de där rätterna som juryn sedan sitter och bedömer i Bocuse d’Or till exempel. Och de få tillfällen det händer vill jag absolut inte missa. I dag var första gången Anton Husa lagade upp sin tävlingsrätt för fler än de närmaste.
Anton Husas rätt är torsk med purjolöksfjäll, bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.
Salt, perfekt tillagad torsk med söta tillbehör som karamelliserad rotslleri. lök och en magiskt god sås (emulsion) med svag smak av blåmussla och sötma från dill. Den torkade laven var mera snygg än god och skulle nog stannat som dekoration på tallriken. Kanske om den varit friterad att den tillfört lite krispighet?
Det stora problemet med Antons rätt är att den är så vacker att man inte vill skära i den! Men vid första tuggan förstår man ju ändå att det var värt det.
Nu håller jag tummarna för Anton Husa den 12 maj då han tävlar i Milano. Heja Anton!
Maten ser magiskt god och vacker ut!
Ja det var en supervacker rätt. Skippa bara laven så kan det vara en vinnare!!