Vi testar iscider
Tillsammans med Allt om Mat:s vinexpert Gunilla Hultgren Karell har jag för första gången i livet provat iscider.
Iscider tillverkas i Kanada, men från och med 2010 finns ett svenskt företag, Brännland Cider, som gett sig på konststycket att producera dessertvin på jäst äppelmust. Den enda sötman i vinet kommer av naturlig kyla och man plockar äpplena först efter att temperaturen legat stadigt under noll. Ett eiswein gjort på äpplen alltså.
Iscider är ett stilla vin med bra syra från äpplen och en naturlig sötma. Väldigt långt från den bubblande cider jag smakat tidigare och mer likt äppelmust i karaktären. Precis som eiswein passar denna till desserter och ostar. Men iscider är mindre sött och har mycket fräschare syra än jag någonsin känt i ett eiswein.
Precis när jag fått nys om Brännlands iscider kom Neige, en iscider från ursprungslandet Kanada. Där kallas det cidre de glace och just den här görs i Quebec.
Vi jämförde den svenska och den kanadensiska och det var stor skillnad på produkterna.
Där Brännland bara doftar friskt syrligt äpple, finns en mycket märklig ton av gammal, dålig svamp i Neige. Smaken är bättre än lukten, men vid sidan av Brännland stod Neige sig slätt. Neige är sötare och har svulstiga vaniljtoner, och detta med doften går tyvärr inte att komma ifrån då en stor del av smaken sitter i näsan.
Vi föll pladask för Brännland iscider och tänkte oss den till exempel till tarte tartain, creme brulée och ostar.
Just nu tillverkas den endast i liten skala och förhandlingar pågår med Systembolaget, men både jag och Gunilla Hultgren Karell hoppas att fler får chansen att smaka en så bra och god produkt.
Neige Première finns att beställa hos Systembolaget: Art nr: 70931-02, pris: 259 kr/375 ml.