Nosh and Chow – nytt från Berns
Proppmätt efter mitt första besök på Stockholms nyaste restaurang, Nosh and Chow, på Norrlandsgatan i Stockholm, som egentligen öppnar först i morgon. Mitt i paltkoman försöker jag samla min intryck. Det är inte lätt.
Det är Berns som öppnar denna jätterestaurang (150 sittplatser) med flera barer, mysig inredning från alla världenes hörn och med en meny som också spretar ganska vilt mot åtminstone fyra delar av världen: Karelen, Nordafrika, Sydostasien och Nordamerika. Meningen är att dessa regioner ska bytas ut några gånger per år.
En av mina favoritkockar Johan Lindqvist, som i vanliga fall huserar på Berns Asiatiska, har tillsammans med kökschefen här, Anders Atte, satt ihop en meny där alla kan hitta något de är sugna på, och i den storlek som passar.
På den välbesökta presslunchen vill man förstås visa upp sin mångsidighet och bjuder på grillad majs med chili och majonnäs, laxrom med potatiskroketter, krämig sallad med saltinlagd citron och en ångad bulle med fläsk och picklade grönsaker. (Förmodligen ett måste om man öppnar krog i Stockholm i dag!) Ja och detta var alltså bara förrätterna. Efteråt fick vi in fina tacos med brässerad högrev, tagine med kyckling och kikärter, pepparstekt ankbröst och så det godaste av allt: äggnudlar med tofu. Jag försökte klämma kocken på receptet för detta var förmodligen de godaste nudlar jag ätit i Sverige! Helt klart var det tamarind med i pastan. Syrligt goda nudlar med fluffig och ändå lite krispig tofu… hur kan något så enkelt bli så fruktansvärt gott? Jo, därför att de här kockarna kan sina asiatiska smaker. De kan säkert sina marokanska och amerikanska smaker också men jag är ju en sucker för just asiatisk mat så den lockar mest.
Nu ska jag försöka smälta all mat och intryck en smula:
Med tanke på de höga priserna här (225 kr för nudlar med tofu, 319 kr för brushetta med lammfilé och 339 kr för hjortytterfilé) så kommer jag mest troligt att fortsätta gå på Berns asiatiska och käka smårätter där.
Till Nosh and Chow vill jag ändå gå eftersom inredningen är supermysig! Det får bli en drink och en mellanrätt i baren. I februari.
Om några veckor öppnar ytterligare en ny bar en trappa upp, Bernies, med inredning helt i grönt. Där kommer man att servera några rätter ur menyn, men har man en favorit på Nosh and Chow (nudlarna!) så går det givetvis att få den där också.