Test: Så bra är Tareq Taylors och Filip Fasténs färdigmat
På kort tid har jag fått testa två nyheter i färdigmats-kyldisken. Båda gjorda av kända kockar men i övrigt väldigt olika varandra.
Tareq Taylor-Made
Tillsammans med Bjärefågel har Tareq Taylor utvecklat ett helt nytt koncept med … ofärdig mat!
Tareq Taylor vann Kockarnas Kamp och driver krogen Kockeriet i Malmö. Nu vill han hjälpa familjer och singelhushåll att laga bra mat från grunden, snabbt och lätt.
I en förpackning finns vakuumförpackad, strimlad bjärekyckling och en burk sås som räcker till en portion. Recepten till de tre såserna kommer från Tareqs kokbok ”Kyckling” och är helt utan tillsatser. Det är såserna röd thai curry, indisk korma och italiensk cacciatore. Du måste dels steka kycklingen, dels koka ris eller pasta. Sedan blir det förstås roligare rätter om du tillsätter grönsaker, svamp eller bönor. Tre mycket ofärdiga rätter kan man konstatera.
Såserna är goda alla tre även om den röda curryn blev min solklara favorit. När vi varit på pressträff med Tareq Taylor och Bjärefågel så tyckte jag själv att detta var en strålande idé. När jag skulle sälja in den hemma hos min man var han skeptisk.
– Kan jag värma den i mikron på jobbet? Varför är det bara till en person? Vem ska köpa den?
Jag blev först stött för jag tycket att såserna var mycket goda. Men ju mer jag tänker på det desto mer undrar även jag vem som ska köpa rätterna. De har ett bra pris, bara cirka 40 kronor för finfin Bjärekyckling. Men så tillkommer ju som sagt tillbehör och eventuella grönsaker.
Jag vet att Tareq Taylor har många fans (jag är själv ett) och kanske är det just dessa som ska välja hans nya koncept: Tareq TaylorMade, när de står där hungriga i butiken.
Rätterna går rasande snabbt att laga till, cirka åtta minuter inklusive grönsakshack! Och att köpa ingredienser och laga till en korma är inget du gör i en handvändning – lägga cashewnötter i blöt över natten och så vidare. Så om du vill äta korma en gång om året men jag vill inte köpa hem allt för att laga bara en ynka portion. Då är det ju toppen detta!
Den röda curryn har fin hetta, men alla såserna är något osalta så meningen är att man saltar själv – efter behag.
Betyg: Tre något krokiga gafflar
Gooh tillsammans med Filip Fastén
Kocken och krögaren Filip Fastén blev Årets Kock 2014 och driver bland annat den lilla krogen Agrikultur i Stockholm. Nu gör han sina första rätter för Lantmännens mikromatsmärke Gooh. Det är kyckling och grönkål med jordärtkockssås och potatispuré med citronzest och köttfärsbiff med vitkål, messmörssås och potatispuré med muskot.
Här snackar vi väldigt färdig mat. Det enda som behövs är att mikra plastförpackningen tills den piper. Det enda tillägget man behöver är lingonsylt som lyfter köttfärsbiffen i messmörssås.
Här snålas inte på såsen. Det är på gränsen till för mycket. Jag tycker att många av Gooh:s rätter är väl soppiga. Och då älskar jag ändå sås! Potatismoset med citronzest får en frisk skjuts av citrus och köttfärsbiffen är välkryddad. Goo är ju redan ett succékoncept och här på Bonnier går mikrovågsugnarna varma på lunchen.
Här är det tydligt vem som ska köpa rätterna. För cirka 65 kronor får du en helt färdig rätt. Och dessa två var några av de bästa Gooh-rätter jag ätit sedan Catenaccis avslutade sitt samarbete med Gooh. Jag skulle lätt kunna köpa dem igen, särskilt köttfärsbiffen, om det inte var för att de innehåller så mycket grädde och smör. Men det är förmodligen därför de smakar så gott också.
Betyg: Tre stora starka gafflar