Det är inte tråkigt laga mat till dig själv – så här gör du!
Hitta njutet i att laga mat till dig själv. Det kan vara supermysigt ju. Här är mina bästa tips.
De som pratar vitt och brett om hur oändligt tråkigt det är att laga mat till bara en person är oftast de som vanligtvis lagar mat till flera.
Jag levde som singel och i mindre fasta förhållanden en stor del av mitt vuxna liv. Att matlagning till enbart sig själv är tråkigt har blivit ett mantra för många, så jag gick nästan på det. Jag trodde att jag också tyckte att det var fruktansvärt!
Men i själva verket njöt jag av att laga mat. Oavsett om det bara var till mig själv. På den tiden hade jag ett stort härligt kök och såg det som rena terapin att skala potatis, skiva den tunt, göra en krämig potatisgratäng som tog mer än en timme i ugnen och sedan bara en kvart att äta upp. Jag tror att det räddade mig! I alla fall från tråkig mat.
Att laga mat är för mig en perfekt distraktion. Särskilt när jag ska prova ett nytt recept och måste vara koncentrerad och fokuserad på kokbok eller iPad och följa instruktionerna till punkt och pricka. Utan att bli för mycket Ernst: När du lagar mat använder du alla dina sinnen och förhoppningsvis kommer det något gott ur det också!
När jag nu lever i ett förhållande så kan jag tycka att det är lyxigt att laga mat till någon annan och ibland även tillsammans med någon annan. Men likaväl kan jag sätta i gång med långkok och mastodontprojekt just under de dagar då jag är gräsänka. Det är när jag är ensam jag finner ro och inspiration att riktigt gå lös i köket och testa nya recept.
Om du lagar mat till dig själv kan du se det som en god investering. Du lägger krut på dig själv. Du sköter om dig, du är bjussig, du gör något fint för dig själv helt enkelt. Och på köpet får du äta god mat. Det är en win-win-win i all oändlighet.
Min bästa grej är att stänga in mig i köket och slå på musik mycket högt. Jag öppnar fönster och vädrar så att det är lite småkallt i det pyttelilla köket. Så fort jag slår på ugnen och spisen blir det ändå kokhett. Jag tar på förkläde och oömma kläder och ser till att jag inte är hungrig när jag börjar laga mat. Är du det minsta knorrig i magen börjar du med att käka en stödmacka, stödfrukt eller stödnötter. Det där med att en inte ska äta något innan maten är ren lögn. Att laga mat hungrig blir aldrig bra. Risken för skärsår och för att missförstå recept är mycket större när du är hungrig och darrhänt. Ställ fram sopkorgen så slipper du grisa på med kladdiga fingrar. Allt blir enklare med soporna framme. Se till att ha en ”släng” i förklädet, en kökshandduk som du inte är rädd om och som du kan torka dig på under tiden du lagar mat.
Om du hatar musik kan du lyssna på radioprat när du kockar. Bara det är något slags väsen med dig i köket när du lagar. Helst ett väsen som inte kräver alltför stor uppmärksamhet om du ska laga efter recept. Ta god tid på dig. Det är inte ens säkert att detta blir dagens middag. Det kan bli morgondagens matlåda och du kanske hinner käka dig mätt på mackor medan grytan kokar. Det spelar ingen roll! Du är vuxen nu och gör hur du vill.
Sedan är det en konst att göra det trivsamt för sig själv. Att duka lite fint och tända ljus och dricka ur ett fint glas kan ju lyfta vilken pasta som helst. Den här dukningen till exempel hade säkert gått att göra ännu mysigare:
Jag vill också påminna om att samma människor som tjatar om hur trist det är att laga mat till en person, i nästa mening kan berätta om hur de njuter av egentid i badet, framför tv-spelet, på gymmet eller med en bra bok. Och hur de ”unnar sig ett löppass” och så vidare. Och så är det säkert. Det gäller ju liksom bara att hitta sitt njut i allt, och det finns massor av njut i matlagning. Vem du än lagar åt. Att komma över ”tråkigt att laga mat till bara en person” kan vara det bästa du gör! Unna dig att laga bra mat till dig själv vettja!
Jag har ofta tyckt det är tråkigt att laga mat bara åt mig själv. Men nu har jag börjat dela ut mina måltider på facebook och det inspirerar mig att laga ett hyggligt mål varje dag.
Vilken bra idé Margareta!
Det gör ju också att du säkert inte äter direkt ur kastrullen vid diskbänken. 😉
Nej, jag skämtar. Men alltså alla sätt som får en att lägga lite mer krut på maten till sig själv är bra sätt tycker jag! Heja heja!