Om att vara en jobbig allergiker
Ni har säkert läst några av alla dessa krönikor som delas flitigt på sociala medier: ”Det går inte att bjuda folk under 50 på middag!” De håller på med diverse dieter, de är vegetarianer, veganer och glutenintoleranta. Hur ska en orka med? Och är inte laktosintolerans bara en myt och något som mejerier tjänar stora pengar på? Är du inte bara grundlurad?
Nej tyvärr. Alla som upplevt så kallad ballongmage vet att det inte är själva svullnaden som är det jobbiga utan de kramper en får när en råkat få i sig för mycket grädde, glass, fil eller annan valfri mjölkprodukt.
När det gäller gluten eller laktos är det en enkel undersökning som genast visar om du är allergisk eller inte
(OBS! Det betyder inte att de som själva känner att de mår bättre då de slutat med laktos/gluten har fel.)
Andra livsmedel kan vara nog så besvärliga. Att folk självdiagnostiserar kan vara provocerande för vissa. Ändå var det ofta det jag fick höra från läkare om mina magproblem, att det bara finns trubbiga utredningar de kan göra. Det bästa är att själv försöka utesluta livsmedel och sedan införa dem försiktigt en efter en för att se vad som funkar och inte funkar. ”Ingen mage är den andra lik” som min läkare, före detta slaktare, sa till mig uppe i Luleå. ”Till och med Losec innehåller ju laktos!” sa han också.
Jag fick veta att jag var överkänslig mot laktos redan på 90-talet. Då fanns det få laktosfria produkter på marknaden i Sverige medan Finland hade ett brett sortiment som jag var väldigt avundsjuk på. Den laktosfria mjölken från Norrmejerier var så söt att det smakade som om jag sockrat i kaffet när jag använde den. Familjen tyckte att det var besvärligt att jag skulle vara så ”känslig”.
– Jaha tål du inte grädde HELLER! Suck. Men creme fraîche då?
Plötsligt blev det tydligt att jag var jobbig och att mina nära hade svårt att förstå vad det var jag egentligen var ”överkänslig” mot. Jag tror inte att de haft några problem med begreppet mejeriprodukter innan dess?
På 30 år har de vant sig och har alltid laktosfria produkter hemma då jag hälsar på. Långt efter det blev jag plötsligt korsallergisk mot pollen och stenfrukt och gu-vet-allt.
Nu, vid 46 års ålder, kommer nästa grej. Plötsligt tål jag inte mandel och hasselnötter! Detta framgick med stor tydlighet efter att jag ätit inte mindre än sex (!) pannkakor gjorda på mandelmjöl. Jättegoda! Jag fick ligga platt på rygg en vecka, och sedan blev det allergiutredning. Nu har jag alltid sprutor och tabletter med mig i väskan. Det skulle lätt kunna hända att jag får i mig lite nötter då jag verkligen inte vant mig vid detta ännu och heller inte riktigt fattat att jag måste säga till. Innan!
Dessutom har jag märkt att nästan alla mina favoritsötsaker här i livet innehåller antingen mandel eller hasselnötter: 88:an, Daim, Bueno, zuleikatårta, budapeststubbe, finska pinnar. Ja ni ser ju!
Några som uppenbarligen inte nåtts av den stora nyheten om mina nya allergier är Marabou! De skickade inte mindre än fem läskande chokladkakor med mandel och krisp. Nu är tack och lov Marabou inte min favoritchoklad utan ska jag få ballongmage så ska det vara av Karl Fazer Blå, min favoritchoklad! Drömmen vore en laktosfri variant – vink vink!!!