Så tar du tacon till en ny nivå – med goda glutenfria tortillas!
Nu kan tacomyset bli ännu bättre! Den nya lilla majstortillan i texmexhyllan smakar nästan som de vi bakar i stugan! Dem gör vi av specialbeställt mjöl från mexikanska matsajten Andale, i tortillapressen, också beställd därifrån. Godast blir de här köpes (färdigköpta, chefens anm) om du värmer upp dem i stekpannan eller på grillen.
Jag tycker ju själv att det är det mysigaste grupparbetet en kan pyssla med i ett kök, eller ute på altanen, att snabbt knåda ihop en deg av lika delar preppat majsmjöl (masa) och vatten, smidig som en trolldeg och inte alls kleggig! Rulla golfbollsstora bollar, skicka vidare till den som har hand om pressen. Den personen pressar en fin tortilla och skickar vidare till grillmästaren som lägger dem på stekbordet. Minuter senare har du en rykande het tortilla. Tyvärr ganska färglös för den får liksom ingen stekyta eller några fina brända fläckar som dessa köpes-tortillas har. (Obs! grupparbetet fungerar även utmärkt fördelat på två personer.)
Efter att jag själv skaffat tortillapress, på DN-Elin Peters och hennes man Fredriks kloka inrådan, har också jag försökt sprida ordet: Gör det du också! Ta tacon till en ny nivå med otroligt mycket godare tortillas! Men jag kan ändå förstå att alla varken har råd, lust eller plats med tortillapressar och specialmjöl. Därför välkomnar jag verkligen de här färdiga. Min man Tomas vill dock få med en mening här: De blir INTE lika goda som hemmagjorda.
Ok, men ändå! Så mycket bättre än de som är gjorda av vetemjöl. Att de är glutenfria blir en bonus för allergiker då de är gjorda helt på majsmjöl.
Jag väljer att fylla den så mycket att den absolut inte går att äta som en taco utan mer som en övepimpad pizza som ätes med kniv och gaffel. Gör det du också! MUMS!
Lila tortillachips visade sig vara mera mörkgrå än lila. Lite beska i eftersmaken men trevligt knapriga och lagom salta. På en aw gick de åt som smör i solsken tillsammans med salsan som har lagom rökig smak och fin hetta.
När vi senare provade detta i stugan (där vi är fisförnäma och kokar våra egna salsor) tänkte vi mera på att salsan får den där märkliga eftersmaken av köpt barnmat och färdig tomatsås. Men alltså, som picknick eller jobbsnacks – helt ok! Tortillan får fyra gafflar och salsan och chipsen får tre.