Ny vietnamesisk krog på Odengatan – Eatnam
Srirachasås – obligatorisk på vietnamesiska krogar.
Jag har alltid höga förhoppningar när det öppnar en vietnamesisk restaurang i Stockholm. I dag testade jag lunchen på nya Eatnam på Odengatan 85.
Den första krog i Stockholm som jag blev stammis på var vietnamesiska Noodle House på Götgatan. Det var billigt och gott och kom jag dit direkt efter jobbet var det även snabb service. Det blev fort fullt, 18.30 var det knökat och den stackars kocken hade fullt sjå med alla gäster som skulle vidare på bio eller till Göta Lejon, tvärs över gatan, efter middagen.
Senast jag var där var maten fortfarande mycket bra men nu serveras en mycket kortare meny med några av de mest populära rätterna. Efter Noodle House har jag varit på några andra Vietnamesiska krogar i Stockholm men inte förrän Minh Mat öppnade på Odengatan hittade jag en ny favorit. Det är både mysigt, supergott och prisvärt. Ett ställe jag gärna återkommer till!
Nu har Eatnam öppnat i hörnet Västmannagatan/Odengatan. Jag testade båda lunchrätterna, grillat fläsk med ljumna nudlar, och den vegetariska, stekt tofu med grönsaker och ris, plus färska vårrullar med tofu.
En sak som jag upplevt på de flesta vietnamesiska restauranger jag besökt är att du själv får krydda upp din mat, i synnerhet din Pho, vietnamesisk nudelsoppa. Därför finns alltid srirachasås, soja, limeklyftor och fisksås nära till hands.
Eatnam ligger i en inbjudande lokal med stora fönster och en lång disk där du beställer. Här finns hemmagjorda drycker med till exempel tamarind och förutom de två lunchrätterna som de kallar husmanskost, en meny som du kan välja från även på lunchen. Om du älskar färska vårrullar och vill testa dem så blir det en utmärkt lunchrätt. Tro inte personalen när de säger att det är en förrätt! Det är minst lika mycket mat som en dagens.
Eatnam har slagit in krispig sallad i sina sommarrullar. I de vegetariska är det också risnudlar (fast jag hejar på glasnudlar!) stekt tofu, avokado, morot och mynta. Mynta är fräscht men var är koriandern? Dippsåsen går åt hoisinsås-hållet det vill säga tjock och ganska söt. Jag föredrar den tunna nouc cham som är baserad på fisksås, men den får du till andra rätter så det är säkert inte svårt att få den istället.
Allt som allt känner jag ett litet njasi, (dvs tre svaga gafflar) efter mitt första besök på Eatnam. Jag kommer visst att ge stället en till chans, men Minh Mat är så mycket bättre. De får allt ge mig mer koriander om det ska bli fler gafflar!
OBS OBS! Nu har uppmärksam kollega berättat för mig att i den delen av Vietnam som vetter mot Thailand är mynta mer vanligt än koriander och kanske kommer de här kockarna precis därifrån. Men ändå! Som jag brukar säga.