Jag har testat Mr French nya koncept: mat + drink
Jag var på presslunch där Mr French skulle presentera sitt nya koncept. Mat och drinkar serveras ihop, mera asiatiska influenser på menyn och heta stenar att steka kött på själv vid bordet.
Ett av de nya koncepten är att matcha drinkar till rätterna. Men här handlar det inte så mycket om att matcha som att gå rakt emot rätten i sig. En helt utmärkt tonfisktartar med wasabicreme, soja och kaviar serveras med en söt drink på äpple, granatäpple och champagne.
Drinken för sig är helt bra om en gillar söta drinkar. Rätten för sig är helt magisk! Allt jag gillar på ett litet fat helt enkelt. Men ihop med drinken blir det mest märkligt.
Calamares med saffransaioli, tomat och fänkål serveras med en drink i kaffekopp på mousserande sake, ananas, basilika och yuzu. Även denna drink är överraskande jättesöt. På egen hand skulle jag vilja dricka den som en dessert! Men till den här rätten, aldrig.
Sedan artar det sig med drinkarna, entrecote som vi själva får grilla på het sten och fylla färdiga fina tacos på friterad wontondeg med syrad rödkål, anklevercreme och tryffelmajonnäs dricker vi en drink med mango, lime och gul chartreuse som smaksatts med curry. Kanske mer kul än gott ändå, men bättre än de tidigare drinkarna.
Ett helt magiskt gott grillat lamm kommer in med klassiska tillbehör som provensalska grönsaker, potatisgratäng och vitlökssmör. Vad kan bli fel? Grillsmaken på lammet är helt underbar! Till detta kommer en frisk punch med calvados, blodapelsin, vitt vin och saffran. Livsfarlig! Vid det här laget är jag ganska törstig och hade nog kunnat dricka en halv kanna av punchen. Så god!
Och så pricken över i:et: desserten. En riktigt mäktig, men inte mörk chokladmousse i ett glas med gräddig och precis lagom syrlig havtornsglass och en lakritsmaräng. Till det både kaffe och en härlig drink med mörk rom, banansocker och chokladbitter.
Om en skulle ta och styra upp en krogrunda i Gamla stan vore detta den bästa avslutningen! Eller jag menar avrundningen.
På Mr French hamnar jag märkligt nog oftast då det är pressvisning. Det är alltid god mat, bra drinkar och trevlig stämning. Ändå kommer jag inte på att jag ska gå hit igen? Dels är det (på vintern) en avig plats bland tullhusen nedanför Gamla stan, och nu avigare än någonsin då det trevliga promenadstråket vid vattnet leder till Slussen som ligger i ruiner, dels verkar de ha problem att bestämma sig för vilket och vilka koncept de ska ha på krogen. Vacker art deco-inredning blandas med rustik skepparstil. På sommaren är den generösa uteserveringen ofta fullsatt och enligt andra lunchande är krogen välbesökt också på kvällarna.
Jag har varit på några olika krogar som försöker matcha drinkar till mat och generellt måste jag säga att de som lyckas bäst är de som använder samma smaker i glaset som på fatet. Alltså syra till syra och sött till sött. Och då vi svenskar ännu inte är så vana att dricka drink till mat tror jag att det är en betydligt lättare inkörsport. Dessutom är ju A och O att det ska vara gott ihop. Något jag upplevde först i fjärde rätten av fem här på Mr French.
Om jag går hit nu snart kommer jag att äta förrätten med tonfisk igen. Då med antingen en syrlig drink, gärna med yuzu, eller ett glas vitt vin till. Jag vill ta hit min man bara för att äta hela dessertpaketet med sött som möter sött. Det bästa på hela menyn. Fem gafflar för den!