Tacokväll på Allt om Mat – bästa recepten på tillbehör!
När jag skulle ordna en bloggträff för gamla och nya bloggare på alltommat.se kändes det helt naturligt att välja tacos. Vi sågs i Allt om Mat:s provkök en kväll och alla fick välja ett favorittillbehör. Här hittar du recept på dem och tips på var du kan köpa mexikanska produkter!
Mina egna favoriter är refried beans, svamp stekt med het chili och creamed corn. Efter den här kvällen fick jag också en ny favorit och det var Petter – Ploppe’s Table, friterade avokado. Suzanne Ribbings mangosalsa är ett fräscht tillbehör som både svalkar och ger god syra!
De andra bloggarna som ni borde följa på alltommat.se är Add more green av Liselotte Forslin och Jenkfood av Charlotte Jenkison. Inom kort har vi ännu en fantastisk bloggare ibland oss så håll utkik efter det!
Refried Beans
20 minuter
Mild bönsalsa som är en utmärkt grund för den som vill ha vegetarisk taco.
Till ca 5 dl
2 burkar svarta bönor (à 410 g)
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
2 dl vatten
1 tsk salt
Gör så här:
1. Finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna ca 1 minut tills de är nästan brända. Tillsätt bönor, vatten och salt. Låt sjuda tills vattnet kokat bort. Mosa gärna ihop bönorna något.
2. Häll upp i en skål och servera bönsalsan, hellre ljummen än kokhet, då får den mera smak.
Stekt svamp
15 min
Svampen kan serveras varm och nystekt men kan också förberedas. OBS! De blir verkligen heta så minska på Japapeñon om du är känslig.
Till 6 personer
500 g champinjoner
2 msk rapsolja
1 jalapeño
1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Borsta eller skölj svampen och skiva fint.
2. Hetta upp oljan och stek svampen på hög värme. Kärna samtidigt ur och finhacka jalapeñon. Blanda ner den och saltet. Stek ytterligare ca 1 minut.
Tomatsalsa
15 min
Tacos kräver salsa. Den godaste gör du själv på solmogna tomater. Koriander är givet för mig men eftersom vissa inte gillar den kan du servera den vid sidan av.
till ca 5 dl
6 tomater
1 salladslök
1 jalapeño
1/2 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
ev 2 msk hackad koriander
Gör så här:
1. Klyfta tomaterna och ta bort så mycket kärnor som det bara går. Skär köttet i små tärningar.
2. Finhacka salladslök och kärna ur och finhacka jalapeño. Blanda tomater, jalapeño, salladslök, socker, vinäger och salt. strö ev över hackad koriander.
Creamed Corn
15 min + 30 min koktid
Creamed Corn är en krämig och sötsyrliga röra som passar till nästan allt! När du testat kan du inte vara utan.
Till 4–6 pers
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk smör
600 g fryst majs (eller majs på burk)
1 dl vispgrädde
1/2 paket fetaost (à 150 g)
1/2 tsk salt
1/2 hackad röd chili, t ex spansk peppar
Gör så här
1. Skala och finhacka vitlök och salladslök. Fräs den i smör i en kastrull eller gryta.
2. Tillsätt majs och fräs en stund. Häll på grädde och låt den koka in i majsen till en tjock sås på låg värme.
3. Rör i fetaost. Krydda med salt och chili.
4. Mixa den till hälften slät med stavmixer. Det ska fortfarande finnas hela majskorn kvar i röran.
Friterad avokado
20 min
Ett underbart krämigt men ändå knaprigt tillbehör. Vi gjorde 6 hela avokado till 7 personer och allt gick åt! Här är det extra viktigt att ha perfekta mogna avokador.
Till 4 personer
5 dl neutral olja för fritering, t ex rapsolja eller majsolja (170°C)
5 avocado
2,5 dl mjöl, gärna majsmjöl
1 tsk salt
1/2 tsk spiskummin
2 ägg, uppvispade
5 dl panko
färsk koriander
lime
Gör så här:
1. Rör ihop majsmjöl och kryddor på ett fat, häll ut pankon på ett annat fat och ha de vispade äggen i en skål.
2. Skala och skär avokadon i munsbitar. Vänd först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko innan du friterar dem varsamt.
3. Lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Garnera med färsk koriander och presssa lite lime över. Servera genast!
Mangosalsa
Blanda två färska tärnade avokados med ett paket tinade mangotärningar. Gör en dressing på ½ dl olivolja, en hackad chili, saften av en halv lime , en tsk honung, en kruka grovhackad koriander, flingsalt och svartpeppar. Blanda allt och servera!
Viner till tacos
Vi testade två viner till våra tacos. Ett grekiskt rött The Lion 119 kronor på Systembolaget. Ett ganska lätt vin med bra syra som är enkelt att matcha till mat.
Den franska vinproducenten Levert Frères som har gjort ”Sveriges billigaste chablis” är belägen i södra Bourgogne. Den som tänker chablis = supertorrt och krispigt så det riktigt drar ihop sig i kinderna, får tänka om. Jag har förstått att det finns många sorters chabliser och denna hör till de mera smakra och fruktiga. Den är lättare att matcha till kryddig mat än de där supertorra så just till tacos fungerar detta geschwint! 118 kronor i beställningssortimentet.