Matnyttig Ålandsguide med bästa tipsen!
Jag har besökt Åland en gång varje sommar de senaste åren. Det är något med öar, hav och harmoni som lockar. Men det är också den goda maten! Åk dit och upptäck den magiska naturen samtidigt som du upplever genuint bra kokkonst. Ta hjälp av min matiga Ålandsguide.
Jag får nog börja med att prata om huset på Havsvidden. Ett så kallat klipphus med två sovrum, båda med egna badrum och utgång till terrassen. Utsikten från gaveln som består av ett enda stort fönster är magnifik. Några båtar och sedan bara den vidsträckta horisonten.
Det där med borta bra och hemma bäst stämmer plötsligt inte längre. Varken jag, mannen eller systern vill åka hem. Kolla bara bilderna!
Bästa boendet hittar du på Havsvidden
Jag var ute efter en eremitstuga med egen bastu längst ut på någon udde. Men det visade sig vara svårt att hyra bara över en helg då de flesta hyr ut dem veckovis. Men efter att ha bott på Havsvidden vill jag inte bo någon annanstans. Jag kan tänka mig att vara bland folk. Hur kommer jag hit igen fort nog? Nästa Ålandsresa är redan planerad.
På Havsvidden äger privatpersoner dessa klipphus. Just det vi bodde i är till salu, och fler hus byggs hela tiden. Som svensk får du inte äga en fastighet på Åland men det kommer de runt genom att starta ett aktiebolag, och åländska staten är helt med på att utomsocknes nyttjar detta kryphål. ”De är hjälpsamma och vill att det ska gå bra för oss” som en anställd förklarade för oss.
Ålandsguide med matiga tips
Priset för att bo i ett så här fantastiskt hus är 440 euro per natt i högsäsong. Det kan låta mycket, men på fyra personer är det så värt det. (Förutsatt att en har pengar då så klart.) Läget… att bara kunna glida ner i havet innan frukost. Hoppa barfota över klipporna och komma till bryggan med små runda bastuhyddor på. På ena sidan bryggan en trappa rakt ner i havet, på andra sidan en mycket liten sandstrand för den som vill komma i kontakt med havet mera stegvis. En trappa upp från bryggan finns en stor terrass med solstolar, bubbelbad och bar. Här finns också en inomhuspool och bastur.
Även bra mat på Havsvidden
Även om du inte bor på Havsvidden är restaurangen värd ett besök. Den finns med i White Guide Nordic och serverar precis lagom avancerad mat på kvällen. Mindre sällskap kan också äta ”chefs table”. På eftermiddagen dukas en kakbuffé upp och på morgonen en bra frukost som man med fördel äter på någon av terrasserna.
Tre små serveringar blir en underbar förrätt där pilgrimsmusslan med rostad morot vann knappt över den sesammarinerade laxen och den perfekta skagenröran.
Menyn är sympatiskt överskådlig och varmrätterna ganska rustika i sitt utförande. Smakerna sitter bra, och här så väl som i Finland har de förstått att inte översalta maten. För en med svenska (lite förstörda) smaklökar kan det behövas extra salt ibland.
Här är fyra andra matiga tips på Åland:
Åk ut på de spektakulära vattenvägarna som finns till exempel på vägen mot Vårdö. Man kör liksom mitt i havet på långa bankar och tar små bilfärjor mellan de små öarna. På vägen dit kan man med fördel stanna på Peggys kafé och fika sötebröd. Här säljs inga mackor utan hembakade bullar, småkakor och morotskaka. I trädgården sitter man i rejäla trädgårdsmöbler under något stort träd och bara njuter av den supergoda toscakakan med färska hallon i.
Mikael Björklund är Ålands mest kända kock. Han har startat Smakbyn i Sund där man äter rustik och underbart god lunch. Från uteserveringen ser man Kastelholms slott torna upp sig i grönskan.
När jag först läste om Smakbyn fick jag för mig att det skulle vara … en by. Det är det egentligen inte. Det är ett stort, utifrån sett ganska oansenligt hus. Men när en kommer in är det allt annat än oansenligt. Ett stort öppet kök där Mikael själv rörde om i grytorna när vi var där. En luftig restaurang med mycket högt i tak och stora fönster, mysigt inredd med både matbord och loungesoffor. Enkel lunchmeny med tre olika dagens och några fasta rätter att välja bland. Vi testade rökt flundra, räksallad och jägarmacka. Alla tre med beröm godkända. Bäst var ändå flundran med pepparrot.
Ett absolut måste på Åland är ett besök på bryggeriet Stallhagen i Godby. Där finns en mysig gastropub som drivs av paret Christian Ekström och Johanna Dahlgren. Johanna höll i en lagom lång och bra förklarad rundvandring i bryggeriet och en utmärkt provning efteråt. Vi testade fyra olika öl med fyra små rätter baserade på lokala råvaror. I puben finns tre ”kvällens rätt” och det som serveras är rustik och perfekt tillagad mat. precis som det ska vara på en gastropub!
Alla som gift sig med en finsk man vet att när man lämnar Sverige och kommer över den finska gränsen är det slut med att köpa snacks från Estrella och OLW. Plötsligt är det Taffel som gäller. På vägen mellan Sund och Godby finns en outlet där de säljer chips och ostkrokar men också lakrits och choklad. En glad ostkrok välkomnar en in i butiken.
Att ta sig till Åland
Det går att åka båt med Birka, Tallink Silja eller Viking Line från Stockholm eller Kapellskär till Mariehamn. Åker du med Viking Line från Stockholm så försök att pricka in nyaste och finaste båten Grace. Passa på att äta lyxfrukost på lugna restaurang Oscar med ett glas bubbel till.
Vill du åka mindre båt så kör du till Grisslehamn och tar färjan därifrån till Eckerö. Det är billigare och snabbare och ombord finns en liten fin à la carte-restaurang och ett bra café där man bäst spenderar de cirka två timmarna som det tar att åka över till Eckerö. Buffén är god och prisvärd men det blir en helsikes massa köande om du väljer att äta den, så det avråder jag från.
Det går också att flyga till Åland, men är det havet som drar kan du ju lika gärna starta med en härlig båtresa.
För mer info om resa, boende och utflykter, besök Visit Ålands hemsida. På kontoret i Mariehamn får du utmärkt hjälp av deras trevliga personal.
Kolla in silverskär,där finns jätte fina eremit stugor nybyggda för iår
Tack för tips jag kollar genast!