Test: Grönstedts national
Som vanligt släpper Grönstedts en ny cognac lagom till Sveriges nationaldag. Den här gången har man satsat på en ganska söt cognac med smak av smörkola och bränt socker.
Jag älskar cognac. Det kan vara det bästa sättet att avrunda en middag – vilken som helst! Det måste ju inte vara en femrätters finmeny, utan en vanlig pastamiddag blir upphöjd till lyx om en får avsluta den med cognac och pralin! Helst ute på en altan eller en balkong på sommaren eller uppkrupen i en skön fåtölj på vintern. Jag vill slå ett slag för avecen! Den inte bara smakar gott, den gör gott också. Efter den tunga pastarätten så lättar mättnaden på ett magiskt sätt av bara några sippar på en god cognac.
Årets upplaga kommer i en helt ny design och är en Fine Champagne lagrad på ekfat från Limousin med en medelålder på 15-30 år, numrerad för hand. Vi jämförde den med VSOP från cognacshuset Renault som så klart känns mycket ruffare och tuffare då National är helt rund och len i smaken. Mycket mera karamellig i smaken. Perfekt till en söt chokladpralin.
Grönstedts National börjar säljas den 3/6 och 500 ml kostar 759 kronor.
Har du glömt vad VSOP och Fine Champagne står för?
Här har du listan på vad beteckningarna på cognac står för!
Och för er som inte heller kommer ihåg vad beteckningarna på cognac står för kommer hela listan här. Och det är alltså så att klassningen bestäms av antalet år som eau de vien lagrats. Lagen bestämmer hur gammal den yngsta av alla eau de vier i blandningen får vara. I realiteten används oftast mycket äldre eau de vier än vad lagen föreskriver.
Sex olika distrikt
Regionen Cognac ligger i västra Frankrike, norr om Bordeaux, och är indelad i sex distrikt: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bon Bois och Bois Ordinaires. I de två förstnämnda – och viktigaste – är marken rik på krita och anses därför ge de bästa vinerna för destillering. Beteckningen fine champagne betyder att cognacen kommer från både Petite och till minst hälften från Grande Champagne.