Hantverket – ny krog med rätt inställning
I ett lite bortglömt hörn på Östermalm öppnar nu superfina restaurangen Hantverket. Så inbjudande mysig med härlig cocktailbar, generöst chefs table och ett orangeri med stora fönster. Maten matchar dessutom inredningen. Toppklass!
Ägaren av krogen Hantverket är Torbjörn Blomqvist. Han började sin karriär som möbelsnickare och slöjdlärare och hela lokalen andas hans värv. Direkt vid ingången möts man av hans gamla fina slöjdbänk som nu får agera örtagård. Hans företag Svensk Inredning står för några av de riktigt klassiska koncepten på till exempel Villa Godthem, Ulfsunda Slott och femstjärniga Skt Petri i Köpenhamn. Hans känsla för hållbart och tidlöst tycks osviklig!
Jag gillar allt från den luftiga cocktailbaren med udda fåtöljer och gigantiska fönster, till chefs table, även det generöst tilltaget mitt i lokalen. Allt känns bjussigt, hemtrevligt och deras koncept ”rustik elegans” är precis den känsla man får i den här restaurangen. Design som funkat sedan 50-talet kommer förmodligen att hålla ett tag till. Porslinet, glasen, moraknivarna, servettringarna – varenda detalj är genomtänkt här. Man har lyckats med något så sällsynt som en restaurang som både känns tidlös och ålderslös. Hit skulle jag lika gärna gå med mina föräldrar i 70-årsåldern som med mina vänner eller mitt kusinbarn som just fyllt 18.
Det är långt i från avskalat, ljust och fräscht, men helt utan att bli budoarsmysigt. Hit kan man gå alla årstider tack vare många stora fönster. Nästa år öppnar de uteservering på innergården.
Adressen Sturegatan 15 ligger strax intill en annan bra restaurang, Proviant, som man lätt glömmer bort. De här krogarna får förhoppningsvis draghjälp av varandra, för i övrigt finns det inte mycket att titta på just i dessa kvarter. Det är mitt enda minus för denna krog. Att den ligger lite avsides och dessutom på Östermalm, som jag sällan besöker och inte hittar på. Men det ska bli ändring på det nu!
Fredrik Persson, som kommit till final två gånger i Årets Kock, är köksmästare och tillsammans med Kocklandslagets Fredrik Juhlin står han för den kreativa utvecklingen i köket. Allt som bjuds under denna måltid känns på samma gång klassiskt och modernt. Det hänger mycket på serveringarna. Först lite så kallad ”sharing” då vi får in träbrickor med helt magiskt god panerad och friterad Wrångelbäcksost och skålar med svensk buffelmozzarella och grön tomat. Inriktningen är nordiska smaker med influenser från Europa. Priserna är i mellanklass med snacks för 45 kronor (de goda ostcroquetterna till exempel), förrätter cirka 160 kronor och varmrätter för runt 250 till 300 kronor.
Menyn finns på hemsidan och där får man en tydlig bild av vad som serveras här. Jag kommer definitivt att komma tillbaka, både för maten, stämningen och den mysiga baren!