Två nya recept inför Gin & Tonic-dagen 9/4
Gin & Tonic är en drink som kan vara en ljummen, blaskig och avslagen historia i ett litet highballglas med två före detta isbitar och en liten bit citron i. Den kan också vara helt fantastisk, serverad helt korrekt på ett ginotek i San Sebastian. Här är några tips för att lyckas!
Helst ska Gin & Tonic serveras i ett ballongglas, ett vinglas med generös kupa. Det är i alla fall alltid trevligt att få den i ett glas på fot! Två isbitar smälter direkt och spär ut mer än de kyler drinken. Det ska vara mycket is i glaset!
Nu finns det så många roliga tonic att välja på! Smaka dig fram till din favorit. Har du enbart tillgång till Schweppes vanliga tonic så misströsta inte. Det är verkligen inte någon dålig tonic, men det kan ju vara så att du tröttnar på smaken. Här kommer två sätt att piffa din GT. Recepten har barmästaren Richard ”Chille” Man gjort. Bli inte orolig över att du måste köpa en hel flaska likör eller iscider. Jag LOVAR att de kommer att gå åt. Fantastiska drycker båda två!
I valet av gin så har jag gått från den milda, fina Bombay Sapphire till de tuffare varianterna som Plymouth och Tanqueray, och sedan lite tillbaka till Bombay. Men om sanningen ska fram så gillar jag de flesta sorters gin. I de här drinkarna har Chille använt Bombay Sapphire.
GIN OCH TONIC ”SPRING THYME”
Till en drink:
5 cl gin, t ex Bombay Sapphire
2 cl St-Germain (fläderlikör)
10 cl tonic, gärna premium
Serveras i stor kupa med hög fot fylld med is. Garnera med en skiva blodgrape och en liten knippe färsk timjan.
GIN OCH TONIC ”THE HARVEST”
Till en drink:
5 cl gin, t ex Bombay Sapphire
1,5 cl Brännlands iscider
10 cl tonic, gärna premium
Serveras i stor kupa med hög fot fylld med is. Garnera med en selleristav, några tunna äppelskivor och en stjärnanis.
Jag har skrivit om Brännlands iscider här!
Och om fläderlikören St Germain här!’
Så gör man gin!
Gin är i grunden neutral sprit som smaksätts med enbär, korianderfrön och andra kryddor, växter och frukter. Föregångaren till vår tids gin anses vara den holländska spriten genever. Genever, eller genièvre som det hette från början är ett destillat smaksatt med enbär och skapades av Dr. Sylvious De Bouve vid universitetet i Leyden ca 1570. Han tillverkade det första bevisliga destillatet men munkar tros ha skapat liknande dryck mycket tidigare, dock utan något som stärker det.
Det finns tre typer; gin, destillerad gin och London dry gin. Vidare finns det flera andra typer men då rör det sig oftast om unika varumärken som själva skapat en klass eller typ av gin. Det finns även olika äldre typer av gin, som den sötade Old Tom, som länge varit borta från marknaden men nu börjat leta sig tillbaks genom entusiaster.
Här är de tre varianterna av gin:
Gin: den enklaste typen av gin som kort och gott bara heter gin. Reglerna säger att basen måste vara etanol tillverkad på jordbruksprodukter som sedan getts smak av enbär. Smaksättningen får ske genom kallblandning utav naturliga eller artificiella essenser. Det är tillåtet att i efterhand tillsätta socker, färgämnen och andra tillsatser.
Destillerad gin: innebär att ginet i första hand måste vara smaksatt med naturliga råvaror och återdestillerad i en enkelpanna med smakgivarna kvar. Det är dock tillåtet att efter destillering tillsätta ytterligare naturliga eller artificiella smakämnen, färgämnen och socker.
London dry gin: anses vara den finaste typen av gin. Grunden är en destillerad gin men i London dry gin får man inte tillsätta ytterligare smakgivare efter återdestilleringen. All smaksättning måste alltså ske genom färska örter och kryddor. En liten del socker får tillsättas innan buteljering, dock är inga andra tillsatser som färg- eller smak- ämnen tillåtna. Namnet London har idag ingen geografisk betydelse utan syftar på att det var i, och kring, London som ginproduktionen först startade. Detta berodde på det rena vattnet som då fanns i och kring London.
Plymouth gin är en egen typ av gin som inte upptas av det generella regelverket i EU men ändå har laglig förankring. Rent tillverkningsmässigt finns inga regler kring Plymouth gin mer än att den måste vara producerad i staden Plymouth i sydvästra England.
Det här är Tonic:
Tonic är en blandning på vatten och kinin samt andra smakämnen. Kinin är ett ämne som utvinns från pulveriserad bark och är ett mycket effektivt muskelavslappnande medel. Denna blandning tros ha använts av Sydamerikanska indianer för att bearbeta frossa. Frossan som under 1600-talet tog livet på många människor som bar på malaria. Spanjorerna noterade hur indianerna använde drycken mot just detta symptom och förde sedan den till Europa. Idag tillverkas Tonic på modernt sätt och används i ett annat syfte.
Så kom Gin & Tonic till
Det sägs att de brittiska soldaterna fann dåtidens tonic (vatten och kinin) motbjudande. Men vid en blandning med gin blev drycken populärare. År 1870 lanserade schweppes ” Indian Kinin Tonic ” en produkt avsedd för den växande marknad britter som varje dag, var tvungen att ta en förebyggande dos av kinin.
(Text från Rebjer & Magnusson)