Framtidens mat: men NÄR får vi börja äta syrsor och alger?
I måndags hölls ett matseminarium på restaurang Farang i Stockholm. Matprat arrangerades av Prat PR och innehöll både utställare, trendspaningar och paneldiskussioner.
Precis som tidigare får vi veta att livsmedel gjort på alger och syrsor kommer att bli framtidens melodi. Och det finns svenska små företag som satsat på just detta: Fredrika Gullfot från Simris Alg var där liksom Qvicket som producerar mjöl av syrsor.
Vi fick smaka en mycket god brownie som till viss del var gjord på syrsmjöl. Jag är jättesugen på att testa det här proteinrika mjölet och säkert flera med mig. Men istället för att sälja det i Sverige får de vända sig utomlands eftersom reglerna förbjuder dem att sälja sina produkter i Sverige. Både alger och mjöl går på export till bland annat Korea och Japan.
Tydligen är det Livsmedelsverket som bestämt om säljförbud i Sverige och de har tolkat EU-reglerna på ett helt annat sätt än till exempel Belgien och Nederländerna, dit Qvicket nu också börjar exportera sina produkter.
Från och med mars kommer man att kunna köpa upp till 2 kilo produkter online från Qvicket, men bara för att företagets prisade vd Josefin Strömberg gett upp och flyttar utomlands.