Gulddraken 2016 – här är vinnarna!
I går var det Gulddrakegala. DN delade ut krogpriser i flera kategorier. Oftast får man vara glad om man hunnit besöka vinnarna innan de får priset. Direkt efteråt brukar de bli fullbokade för en bra tid framöver!
Här är vinnarna:
Krog Lyx: Omakase Köttslöjd
Motivering: Namnet till trots handlar det ganska lite om kött här – åtminstone om man räknar i gram. Omakase köttslöjd gör verklighet av det många grönsaksförespråkare talar om: de låter köttet – som förädlats på krogens eget charkuteri i Järvsö – bli en krydda. Det är lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision. Här blir man del av en föreställning i sjutton köttiga scener och får en upplevelse man sent ska glömma.
Vår definition av kategorin: Till lyxkrogarna går vi för att få en extraordinär matupplevelse. Det betyder inte att det alltid är svindyrt – även om det så klart ofta blir det om man går ”all in”. Här ska alla upplevelser, mat, dryck, miljö och service, vara på topp och ett besök här är något vi bär med oss länge och drömmer om.
Krog Mellan: The Flying Elk
Motivering: Den flygande älgen har inte bara landat, den har verkligen funnit sig till rätta i hörnlokalen i Gamla stan samtidigt som maten har nått nya höjder. På The Flying Elk serveras det numera mat som är både klassisk och med nordisk touche, stabil och fantasifull. Synbart enkla rätter tillreds med perfekt smakgehör och underbart förhöjande accenter och som gäster njuter vi av både mat och bemötande på denna mysiga restaurang.
Vår definition av kategorin: Mellankategorin rymmer allt från enkla kvarterskrogar till ambitiösa krogkoncept som håller en hel kväll. Även prisspannet är brett, och även om man kan få betala en slant för en komplett måltid på de dyrare ställena kan man komma betydligt billigare undan genom att göra rätt val på de billigare.
Krog Budget: Ai Ramen
Motivering: Uppgraderad snabbmat är årets stora trend i Stockholm, och ingenstans är den så bra som här. Trista snabbnudlar är ett minne blott och vinnaren i budgetkategorin visar vilka höjder det före detta studentkäket kan nå med lite kärlek, kunnande och omsorg. Som en bonus känner man sig dessutom som en stammis redan vid första besöket – vilket inte hindrar att vi gärna återkommer till Ai Ramen om och om igen.
Vår definition av kategorin: Stockholm vimlar numera av små enkla matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt.
Kafé: Enskedeparkens Bageri
Motivering: Den lilla faluröda stugan har gjort storstadsverklighet av det lantliga kafé vi drömmer om – en nostalgisk fantasi av surdegsfrallor, smöriga bakverk och smakfulla soppor. Ett utflyktsmål som inte är för stort och inte för litet, med precis det vi längtat efter, och så det där lilla extra som vi inte hade räknat med. Som fredagpizzorna som redan blivit en institution söder om söder. Miljö, mat och bemötande – på Enskedeparkens bageri hänger allt ihop.
Vår definition av kategorin: Ett Stockholmskafé gränsar idag till både krog och bar. För att nomineras måste helheten inte bara vara bra utan genomtänkt. Miljön ska ha en tydlig identitet, frukostpaket och lunchsoppa ska tåla jämförelse med budget- och medelprisrestauranger. Och så vägs kärleken till kaffet in, förstås.
Bar: Bottles
Motivering: Här tas varje beställning emot med precision och inspiration, av entusiaster som tar innovation och smakdefinition på blodigt allvar, utan att någonsin glömma bort att service och stämning byggs av det motsatta – värme och humor. Det ambulerande barkollektivet Bottles sätter ribban högt för sina konkurrenter och barupplevelsen ännu högre för sina gäster. De vet inte bara vad vi vill ha innan vi själva vet det, utan också var vi vill ha det.
Vår definition av kategorin: Stockholm har blivit en lysande barstad, och för att sticka ut krävs mer än gott i glaset. En nominerad bar ska ligga i framkant, utmana sina gäster och samtidigt kunna ge dem exakt det de vill ha. Alla ska känna sig välkomna, oavsett om man vill sippa på en mellanöl hela kvällen eller testa avancerade cocktails.
Framtidsdraken:
Framtidsdraken är ett samarbete mellan Dagens Nyheter och Mathias Dahlgren Matbaren, Djuret, Gastrologik och Fotografiskas restaurang. Avsikten är restaurangskoleelever ska få möjlighet att uppleva Sveriges främsta gastronomi och därigenom utvecklas i yrket. De medverkande skolorna har utsett fem elever var i årskurs två som får gå på någon av de medverkande krogarna, Mathias Dahlgren Matbaren, Gastrologik och Fotografiska. Dessutom får två elever i årskurs tre Gulddrakens speciella stipendium, middag på alla de tre vinnarna i Gulddrakens krogkategori, Krog Lyx, Krog Mellan och Krog Budget. Skolorna har nominerat två elever var som utmärkt sig i sina studier, därefter har en jury utsett de två vinnarna som är:
Angelica ÖsterbergHanna Lukowiesky
Motivering: 2016 års mottagare av Framtidsdraken och Gulddrakens stipendium är två elever med ett tydligt driv och motivation. De är nyfikna, engagerade och ambitiösa och brinner för en framtid i restaurangbranschen – och med rätt förutsättningar kommer de att växa och ta plats på den svenska krogscenen. Vi hoppas att detta stipendium ska ge dem möjlighet att vidga sina vyer och ge dem nya intryck vilket i slutändan även blir positivt för alla som engagerar sig i Stockholms mat- och krogliv.