Recept på Malins italienska kycklinggryta med vitt vin och bönor
Jag gjorde ett jobb för Allt om Mat som hette samma vin i maten som i glaset. Som vintips valde jag italienska Casal di Serra för att det varit ett säkert kort som vår vingrupp alltid gett höga betyg.
Samma vin i maten som i glaset
Vintips: Casal di Serra Classico Superiore (12419) 99 kronor. (2018)
Malins kycklinggryta med vitt vin och bönor
Ingredienser
- 1 kg kycklinglårfiléer
- 1 lök stor gul
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk salt + 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar nymald
- 1 tsk oregano
- 3 msk tomatpuré
- 1 hönsbuljongtärning
- 5 dl vatten
- 1 burk hela tomater (400 g)
- 3 dl vitt vin t ex. Casal di Serra
- 500 g champinjoner
- 1 msk smör
- 1 krm vitpeppar nymald
- 1 burk bönor (400 g) stora vita
- 1 paket haricots verts (250 g)
- 1 kruka timjan
- Tillbehör: bröd
Instruktioner
- Putsa och skär kycklinglårfiléerna i stora bitar. Skala, finhacka och stek lök och vitlök i olja. Låt kycklingen fräsa med en stund på hög värme. Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar.
- Tillsätt oregano, tomatpuré, buljongtärning, vatten, tomater och vin. Låt puttra under lock 20-30 min.
- Ansa och skär samtidigt svampen i skivor. Bryn smöret och stek svampen på hög värme. Krydda med 1/2 tsk salt och vitpeppar.
- Skölj bönorna i kallt vatten. Lägg dem i grytan tillsammans med svamp och haricots verts. Koka ytterligare 5 min. Hacka timjanen fint. Rör ner den strax före servering. Servera grytan med bröd.