Fernet Branca inte bara shot
I går var jag på workshop som handlade om Fernet Branca. Denna italienska örtiga spritdryck som jag hittills bara druckit som shot och digestif.
På Little Quarter visade bartendern ”Chille” att den funkar i drinkar också. Och då passar mycket väl med apelsin! Lite otippat då den på egen hand smakar starkt av pepparmint.
Jag drack i alla fall tre drinkar som var helt perfekta i min smak! Sedan fanns det några mer tveksamma också men jag hoppas få receptet på dessa tre inom kort.
Vi fick också prova Fernet som den är. Det knasiga med denna provning (workshop) var att alla pratade om hur svårt det är att gilla Fernet. Till och med den italienska taleskvinnan för Fernet hävdade att man måste dricka det åtminstone tre gånger innan man står ut med smaken.
Men det var inte alls svårt?
Vi fick också lära oss att det mest Fernet-drickande landet inte är ursprungslandet Italien, utan Argentina! Där ses den närmast som en nationaldryck och dricks både efter maten och blandad med cola. De dricker en flaska per år på var tredje person!
Nu vill jag bara ha de där recepten så att jag kan testa blanda själv. Återkommer om resultatet..
Faktum är att i Argentina är Fernet Branca med Coca cola den mest sålda ”drinken”. De dricker i princip bara öl, vin, och Fernet con Coca. Min far är argentinare, och jag dricker det varje vecka. Det är inte många som håller med mig om att det är gott, bortsett från argentina, eller folk som rest i det området. När jag beställer det i en bar tittar de på mig som om att jag är galen, eller skrattar åt mig, varje gång. Det säljs miljontals glas av detta i Argentina varje år. Viktigt att servera med mycket is.
Kul att höra Kim!
Nu måste jag ju genast testa Fernet con Cola!
Tack för tipset.