Ny bok om maten i Blekinge
Det är Allt om Mat:s före detta bloggare Andreas Ivarsson som tillsammans med journalisten och fotografen Joakim K E Johansson har bestämt sig för att gräva där de står och upptäcka matrikedomarna som finns i deras hemtrakter i Blekinge. Nu släpps boken som både kan ses som en kokbok och en läsupplevelse.
Vid en lunch på mysiga Tennstopet berättade de båda om sina upplevelser och hur boken blev till. Samtidigt fick vi smaka på Tennstopets tolkningar av några av recepten. Det är första gången jag äter kroppkakor till förrätt! En med fläsk, lingon och kål (underbar) och en med knaperstekt och friterad svamp (ändå mer underbar!)
När det gäller kroppkakor är det exakt samma som med palt. Vad man än säger om hur de ska lagas så kommer folk att höra av sig – i vrede – och säga att man har fel om allt. Men Andreas hade en mycket bra grej som jag själv aldrig har tänkt på. Istället för att snabba sig på med potatisen för att den inte ska få ful färg så bara tog han till sig allt det grå. Lät potatisen ligga lite extra bara för att få färg. Så skönt! Jag hetsar ju på som en galning för att få en fin ljus palt. Nästa gång kör jag Andreas variant.
I boken har han gjort en fullödig köksskola på kroppkaketillverkningen. Inget lämnas åt slumpen. Övriga recept är också lättbegripliga. Här finns specialiteter från Blekinge som klådda, rålåpor och bulsa. Givetvis också isterband men också några nya rätter som Andreas själv snickrat ihop. Vad sägs om blekingska tacos? Rågtortillas fulls med rökt flundra, ärtpuré, picklad lök och lite chilimajonnäs.
Boken är uppbyggd i kapitlen Skärgården och havet, Kustlandskapet, Skogen, Staden. Här finns också intervjuer och texter om de lokala producenterna som till exempel levererar getost till Mathias Dahlgren. Vi fick testa en god lager från Brygghus 19 i Karlshamn som passade lika bra till kroppkakorna som till isterbanden.
Här några tankar:
1. Tennstopet! Jag ÄLSKAR Tennstopet. Klockrena tolkningar av Blekingsk mat, även om kroppkakorna var väl ljusa. Servicen är alltid bedårande.
2. Nyfikenhet på Blekinge.
4. Någon borde göra en kokbok om Norrbotten… och palten!