Höstens tillbehör – ölbräserad lök
Om det inte hade varit för att vi nästan uteslutande äter asiatisk och mexikansk mat hemma hade jag genast gjort Pontus Frithiofs hösträtt till min egen paradrätt. Enkel och god!
På uppdrag av Falcon har Pontus Frithiof satt ihop denna rätt för att matcha deras nya ofiltrerade öl, Falcon Raw. Lax med ölbräserad lök, smörslungad spetskål, kokt potatis och kall kaviarsås. Aningens meckig rätt att få ihop i en stuga med blott två små spiralplattor, men det gick! Och gott blev det!
Ölen är frisk, fruktig och smakrik och eftersom den är ofiltrerad bör man rulla flaskan på bordet innan man öppnar den och häller upp. Min man gillade ölen! Den var inte min melodi. Till samma rätt hade jag hellre druckit en helt klar lager. Denna trend med ofiltrerad öl låter jag nog bara gå förbi mig. Men rätten gör jag igen! Och löken passar till fisk, kött vego. Den kan bli mitt nya favorittillbehör.
Höstlax med ölbräserad lök och smörslungad kål
Recept framtaget av kocken och krögaren Pontus Frithiof
Till 4 personer:
4 x 180 g laxfilé med skinn
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
3 dl crème fraiche
ca 1 dl kalles kaviar
1 knippe gräslök
peppar
2 st gula lökar
33 cl ofiltrerad ljus lager, t ex Falcon Raw
ca 150 gr smör
1 tsk råsocker
salt
peppar
1 huvud spetskål
saltat vatten (1-2 tsk salt/liter vatten)
ca 100 g smör
gräslök
salt
peppar
600 g potatis
salt (1-2 tsk salt/liter vatten)
dill
Gör så här:
Häll i lite olja i botten på en stekpanna, lägg i laxfilén med skinnet nedåt på svag värme, toppa laxfilén med lite flingsalt och några droppar olivolja. Låt laxen steka på mycket svag värme i ca 15 min. Den skall serveras med knaprigt skinn och glasig ovansida.
Blanda crème fraiche med kaviaren och fint skuren gräslök, och krydda med svartpeppar. Skiva den skalade löken fint, sautera i smör, slå i ölen, låt koka ner tills att det nästan är torrt. Smaka upp med råsocker, salt och peppar och en tesked smör.
Skär kålen i fina trekanter, blanchera i saltat vatten i ca 45 sek, slå av vattnet och sautera upp i en panna med smör och avsluta med salt, peppar och lite gräslök
Koka potatis (använd helst en fin potatis med tvättat skal) med salt och dillkvistar.
Servera laxen tillsammans med tillbehören.