Sommarbubbel
Varje år kommer någon med ett smaksatt bubbel. Ofta har jag blivit positivt överraskad som av Fresita, det chilenska vinet med jordgubbar. Även årets fruktbubbel, NVY Passion Fruit, är gjort i Chile, och om man älskar passionsfrukt som jag, är det en underbar produkt!
Den hemska flaskan till trots kommer jag att köpa det igen. Syrligt, torrt och fruktigt, en riktig sommarhit! Vinet som håller 8,5 % kommer jag att servera som aperitif med bara salta nötter till. Eller till en sen brunch, för detta slår mimosa med hästlängder. Till NVY Passion Fruit används en Valdivieso Brut som är det torraste av producenten Valdeviesos mousserande viner. Före buteljeringen tillsätts ofiltrerad färskpressad passionsfruktsjuice som gör vinet gult och lite grumligt.
Vinet kommer att finnas i 302 Systembolagsbutiker och kostar 79 kronor, nummer 77929.
Något som blivit en riktig sommarklassiker, åtminstone i det Turbonenska hemmet, är att äta italiensk plockmat under varma sommarkvällar. Det är enkelt, kallt, gott, salt… Perfekt helt enkelt! I snart sagt varenda lanthandel hittar man nuförtiden både taleggio och italienska skinkor. Tummen upp för det!
När jag var på Sardinien i våras passade jag på att dricka Torbato, både före och till maten. Sella & Mosca producerar vinet med små fina och snabbt försvinnande bubblor som passar så utmärkt till chark och ost. Jag skulle nog säga att det gör sig allra bäst till salt mat. Än så länge finns det i beställningssortimentet har nummer 77274 och kostar 109 kronor.