Brunch på Konrhamnstorg 53 och på Tyresö slott
Jag brukar vara överdrivet gnällig och anti när det gäller att äta brunch på lokal. Gnället handlar mest om att jag älskar äggröra och har svårt att äta brunch så att det blir värt 250-300 kronor. Ibland klagar jag även på bufféidén. Därför lite snopet att jag denna helg hann med två stycken, en på Kornhamnstorg 53 och en på Tyresö slott.
I lördags då vi turistade i vår egen stad så började vi dagen med en redig gårdsbrunch på Kornhamnstorg 53 i Gamla stan. Det är precis så jag vill ha min brunch, nygjord på en tallrik. Här kostar den 175 kronor vilket är prisvärt när man till maten får apelsinjuice som de pressar i baren, och en finfin cappuccino. (Jag har varit på lunchbufféer som kostar cirka 300 kronor där inte kaffet ingår. Den surheten…)
På brunchtallriken ligger en krämig välkryddad äggröra, en jättegod, köttig och icke vitlökig korv från Taylor & Jones, krispig pancetta, långstekt lök, grillad tomat, sallad, cornichon och senap. Allt smakar ljuvligt! En brunch jag lätt kan rekommendera.
Efter andra dagens turistande på Djurgården tog vi bilen ut till Tyresö slott för att testa deras brunch. Jag erkänner att jag var något skeptisk, och detta för något så löjligt som värdshusets grafiska profil! Det låter grymt snobbigt, men skyltar, hemsida och banderoll uppspänd på det vackra järnräcket mot slottets terrass signalerade inget annat än enkel vägkrog i mina lättretade grafikerögon.
Att sedan själva restaurangen mest påminner om en skolmatsal med de enklaste av bord och stolar och svampade aprikos väggar gör inte saken bättre. Nu hade vi turen att vara där samtidigt som ett helt gäng i vackra kläder i empir-stil, så slottskänslan infann sig trots allt.
Här kostade den läckra buffén 250 kronor. Och det var SÅ gott! Den gravade laxen var så mjäll och mild. Den vegetariska pajen och squashplättarna, sillen, osten, brödet…. Alltså allt jag åt (och det var mycket) smakade precis rätt! Goda starka ostar med plommonmarmelad och rån. Det var svårt – men nödvändigt att försöka spara ett hörn i magen för dessertbuffén som var dignande!
Där hejade jag på en morotskaka, fast med rödbetor, ett plommonflan och äppelpajen. Men testade också chokladbollarna, kladdkakan och fruktsallad. Jag skulle säga att där fanns något för alla. I går var det ett uselt väder och vi var glada att få komma in i värmen och att få äta urgod mat. Men ändå… det liksom skär i mig att alla de här välgjorda rätterna, och inte minst den trevliga personalen! inte får en snyggare inramning. Det är ju ändå ett slott! Jag förstår att man vill framhäva ekobönder och närproducerat-tanken, men man kan ju göra det på ett snyggt sätt?