En perfekt stugmiddag
När man är i stugan utan rinnande vatten så finns det en måltid som slår alla andra, både i smak och i diskeffektivitet: bastukorv.
Löylylenkki är en extrarökt, tjock finsk grillkorv som man lägger i folie på stenarna medan man bastar. När man är färdigbastad är korven klar. Då äter man den, gärna med händerna, och doppar i senap. Den absolut godaste och mest passande är den finska (återigen, hurra! efter att produktionen flyttades till Polen ett tag, och försäljningen i princip helt dog) Turun sinappia, mild. En kombination gjord i himlen!
På senapsbuffén syns också den röda, starkare Turun-senapen, också den god. Den svarta som ska vara het, inte alls het! Och Lasses eldiga senap som är ganska stark men också söt. Obs just dessa två Turun-tuber är tillverkade i Polen, men produktionen är flyttad till Åbo igen. Kvinnan i saluhallen i Helsingfors ville egentligen inte alls sälja dem till mig och pekade på att jag måste ha senap med den finska märkningen på. Men till slut gav hon med sig.
Löylylenkki från Kivikylän finns på välsorterade stora Kvantum-butiker, men även vanlig finsk grillkorv fungerar bra som bastukorv. Löyly är det finska ordet för när man häller vatten på stenarna i bastun. Varför finns det inget ord för det på svenska?
Alltså här är min fem i topp på stugmiddagar som sparar disk:
1. Bastukorv
2. Klämmackor
3. Quesadillas gjorda i mackjärnet
4. Te och mackor
5. Korv grillad över brasa