Slökokad kyckling i Crock-pot – recept på Pulled Chicken
Slökokt kyckling – pulled chicken i Crock pot
Ingredienser
- 1 kyckling ca, 1300 gram
- 2 dl Coca-Cola
- 1 dl apelsinjuice
- 0,5 dl ketchup
- 0,5 dl srirachasås
- 0,5 dl kinesisk soja
- 2 msk kycklingfond
- 2 tsk salt
- 0,5 påse ekologisk fajitamix från Spicemaster
Instruktioner
- Häll alla ingredienser över kycklingen i din crock pot. Om du inte äger en kan du koka kycklingen under lock på låg värme i en gryta.
- Ställ in din crock pot på 4 h låg. Ös kycklingen med sky bnpgra gånger under kokningen.
- När den är klar ta upp den, ta bort skinnet och dra av allt kött från benen.
- Lägg köttet i såsen i en vanlig kastrull och koka ner till lagom mycket återstår. Räkna med 20-30 minuter till. Den ska bli som en chili.
Crock pot – en apparat som gör sig bäst i stugan
Jag var mycket skeptisk till att utöka maskinparken i köket med denna skrymmande apparat. Med tanke på att vi redan har en fritös som står framme på köksgolvet så var det under protest jag lät mig övertalas av mannen att ta hem en slowcooker/crock pot.
Vi tog med den till stugan där vi inte har något rinnande vatten just nu och plötsligt insåg jag Crock potens förträfflighet. (Jag gick faktiskt med i FB-gruppen: Vi som slökokar.)
Ös i grytbitar, vin, lök och morötter och plugga i sladden. Eller en hel kyckling med rosmarin, lite vitt vin och grönsaker. Några timmar senare doftar det underbart av långkok. Trixet är att hitta rätter där man inte behöver bryna. Själva diskbesparingen består i att endast använda en kastrull. Förutom den man kokar potatis, pasta eller ris i. Ja detta är alltså stuglivet.
Hemma i stan är den perfekt till coc au vin, boeuf bourguignon, sjömansbiff och annat som tarvar flera pannor och bryning. Men i går var det mera ösa i och sätta på locket. Jag gjorde en gårdskyckling i sås som jag sedan kokade ner till.. ja det blir ju en slags köttgröt. Men att göra tacos med detta, creamed corn, salsa avokado och koriander blir så himla gott!
Det tog drygt 4 timmar att koka kycklingen i Crock pot. Jag öste den med sky några gånger under kokningen. När den är klar får man ta upp den, ta bort skinnet och dra av allt kött från benen. Lägg köttet i såsen i en vanlig kastrull och koka ner till lagom mycket återstår. Räkna med 20-30 minuter till. Den ska bli som en chili.
Här är ett annat enkelt recept på Pulled Chicken!
Creamed corn med fetaost – recept
Av de amerikanska taco-killarna jag träffade för något år sedan lärde jag mig att ha i en liten bit fetaost i den gräddkokta och mixade majsen – creamed corn. Det gör under för smaken att bryta av med lite syrlig salt ost.
Fräs en stor burk majskorn i lite smör, häll i två msk grädde och ungefär 2 msk fetaost och låt den smälta ner lite innan du mixar allt med stavmixern. Smaka av med salt.
hur länge ska den vara i crockpoten, det står liksom inte!
Jo men det tog ju fyra timmar att koka kycklingen, som det står, sedan får man koka in såsen och det kan ta ytterligare 30 minuter. Jag lägger till det!
Malin
fantastiskt god!