Spansk kötthyllning på Boqueria
För köttälskaren är Boqueria ett bra mål fram till 26 oktober. Efter ett besök i spanska provinsen Salamanca vill ägarna och kockarna hylla det fina nötkött som produceras här.
Iberico-skinka har de flesta tapaskrogätare stött på någon gång. Men från samma region kommer ett fantastiskt nötkött. Rasen Morucha ska vara den finaste och får beta gräs, löv och ekollon. De går ute året runt. På tapasrestaurangen Boqueria i MOOD-gallerian i Stockholm serveras nu speciella tapas från Salamanca.
Vi fick äta steak tartar, oxfilé, oxsvans, märgkorv, steak, oxhjärta, kalvbräss och chili fritters på högrev. För mig som inte ofta frossar i rött kött var detta ändå en härlig och grymt mättande måltid. Små tapas kostar mellan 60-110 kronor och det är skäliga priser. Sedan finns det större rätter som kan delas av flera, från 610 kronor för en entrecôte på 700 gram till 895 kronor för en côte de bouef på ett kilo.
Den rätt som gjorde störst intryck på mig var det grillade oxhjärtat med picklad gurka och grönpepparyoghurt. Den var vi alla så sugna på att inga bilder hann tas.