Prima julsnaps hos Mathias Dahlgren
I går fick några matjournalister provsmaka årets julsnaps från Prima (Altia) tillsammans med rätter som Mathias Dahlgren lagade vid sitt matbord i Matsalen.
Julsnapsen är kryddad med dadlar, konjak och citrus och själva akvavitkryddningen är ekfatslagrad. Kryddmästaren Jonas Odland spår att allt fler snapsar blir fatlagrade då svenskar är så tokiga i maltwhisky.
Fatlagringen, de söta dadlarna och att den är avrundad med sherry (precis som min favorit Gammal Norrlands) gör att den passar utmärkt till det småvarma på julbordet men också till ost och choklad. Till sillen skulle jag välja en annan snaps. (OP Andersson)
Mathias Dahlgren gjorde först en mild böcklingröra med potatis, pepparrot, citronzest, grönt äpple och kryddkrasse. Inte optimalt till snapsen. Men en väldigt god rätt som jag ska försöka återskapa.
Däremot passade rätten på picklade ägg i soja och sherry med gräslöksmajonnäs och rostad lök helt fantastiskt bra med snapsen. Äggen ligger i lagen med lök i 12 timmar och blir inte lika sega som ”vanliga picklade ägg”.
Revbensköttet hade Mathias långstekt i vatten i ugnen. Till det en mycket syrlig och fräsch strimlad sallad med röda äpplen, blekselleri, syltad ingefära och en helsikes massa svartpeppar.
Förra gången jag var här på invigningen av Matbordet så pratade Mathias Dahlgren länge och väl om svartpeppar. I går fortsatte han i samma anda och nu hade han just lärt sig att vi människor inte kan uppfatta mer än en viss mängd svartpeppar.
– Man KAN alltså inte använda för mycket svartpeppar. När man använder stora mängder uppfattar vi det bara som rundare och mildare.
Detta gäller dock endast svartpeppar! Att använda för mycket vitpeppar är hur lätt som helst.
I hur många år har vi nu fått höra att vi ska dricka snapsen rumstempererad eller på sin höjd, kylskåpskall. Att vi ska ha olika snapsar till olika rätter och inte bara köra på favoriten, att vi ska smutta länge och inte ta helan…?
För mig känns det i alla fall som en evighet. Jonas Odland berättar att svenska yngre människor gärna vill bevara traditionerna och dricker snaps till högtidsfesterna. Men tyvärr är det fryskall sprit, Helan går, och inget smuttande alls. Här tror jag tack och lov att han har fel ändå. Man är inte längre en dålig kamrat om man inte sveper sprit. Man kan smutta även om man häller upp snapsen i spetsglas.
Jag dricker gärna snaps med alkoholsvag öl till både råbiff, sill och pytt i panna. Men däremot tror jag att det fortfarande är få som tar fram snaps till choklad och ostbricka. Kanske småningom?