Eat har hittat hem – till Kina
När restaurang Eat i Mood-gallerian nu fyller två år, firar de genom att fullt ut satsa på kinesisk mat. Till sin hjälp har de haft en kinesisk stjärnkock, dumplingexperten Yang Chunqin. Men nu verkar de klara sig hur bra som helst på egna ben.
Första gången jag besökte Eat hade de ett kök de kallade European Asian taste. Det var goda dumplings redan då, en av de godare jag minns var med svamp och tryffel. Sedan kändes menyn mera spretig med lite rostad kyckling och nudelsoppor och jag förstod inte riktigt tanken bakom.
Jag var ändå där flera gånger och fick otroligt bra service och väldigt god mat, ofta soppor med smakrik buljong, kyckling, nudlar och krispiga grönsaker. Jag åt ärligt talat inget som inte var gott. Ändå glömde jag ofta bort Eat. Kanske på grund av oklart koncept.
Nu har Eat i alla fall valt att satsat fullt ut på det kinesiska och även tagit hit kockar från Kina som vet exakt hur maten ska smaka och göras. Inga koreanska nudlar kommer över tröskeln utan deras kinesiska nudlar görs på beställning här i Stockholmsområdet. Det är ett lyckat drag och helt i rättan tid! Heja Eat! Bestäm sig bara!
De tre varianter av dumplings vi fick smaka var krabbdumpling med ingefära och koriander, kristalldegknyten med fläsk, majs och enokisvamp, skogschampinjondumpling med tryffel och fläsk. Alla tre var väldigt vackert gjorda med tunn tunn rismjölsdeg som tyvärr gick lite sönder när jag skulle plocka dem ur bambukorgarna. Så överlägset mycket godare än de med tjockare vetemjölsdeg runt.
Vi smakade först krabba och tyckte att den var toppen. Välbalanserad med syra och fräsch koriander till det lite söta krabbköttet. Det är den gröna, vackraste dumplingen. Sedan testade vi den med svamp. Oj vilken smakbomb i munnen! Precis lagom mycket tryffelsmak, och doft, för att inte helt ta över smaken från fläsk och champinjon. De är ganska stora och svåra att äta med värdighet, men vem bryr sig om värdighet när det är såååååå gott! Kristalldegsknytet hade härlig krispighet av majsen och god fräschör av koriandern. Fläsket kunde lika gärna varit kyckling då det var milt i smaken. Tomas gillade svampen bäst. Jag kan inte bestämma mig om jag gillar svamp, eller kristalldegsknytena bäst. Jag måste prova om! Man får tre såser att dippa i med olika grad av hetta. Vi gillade båda den hetaste bäst.
De har två varianter av hot bun och denna hade fin grillsmak på fläsket och bra med hetta från chili.
Buljongen i soppan smakar som den bästa ramen och högreven så mör att den faller i bitar. Även här bra med sting från chili. Mums!
Efter en dundermåltid på Eat är jag och mannen Tomas överens. Hit måste vi gå fler gånger. Då kommer vi mest troligt att satsa allt krut på dumplingsarna som gjorde störst intryck. Det behöver inte bli så dyrt heller. Alla dumplings kommer om sex styck. Jag skulle vara knökamätt efter nio stycken. Är man två och beställer tre olika dumplings att dela på så hamnar man mellan 300-380 kronor tillsammans. Och det här är dumplings gjorda med kärlek! Vill man sedan ta steget och gå vidare för att göra sina egna knyten hemma så håller man dumplingkurser här på Eat.
Servicen håller också en helt perfekt och lagom ton som passar mig. I går var det Robin som stod för den, och han fick alla som kom in på Eat att känna sig välkomna, pratade med oss och andra på ett avslappnat och supertrevligt sätt – så där så man tror att man är lite kompis med honom nu, och önskar att man fick träffa honom snart igen.