Drinkkurs med Le Mary Celeste
I går fick jag lära mig att blanda en riktig höjdardrink. Det är trendiga Paris-krogen Le Mary Celeste som har popupkrog i Färgfarbriken på Liljeholmen.
POPupSTHLM består av Daniella Illerbrand, Elin Svartengren och Agnes Ek Stormgard. De kommer under året att ta hit krogar de själva gillar för att vi stockholmare ska få chansen att prova deras mat och dryck. Först ut är Le Mary Celeste från Paris och jag hade inte nöjet att äta deras asiatiska mat, men jag fick lära mig att bland en av deras signaturdrinkar, Rain Dog, och den är otroligt god!
Deras drinkfilosofi är att blanda lite alkoholsvagare drinkar med inslag av italienska bitters. Deras inspiration kommer från New Orleans och Stockholm! Färgglatt och stramt på samma gång? Deras bar är en ”anti-speak easy”. Istället för en sluten klubb utan synliga skyltar, med hemliga dörrkoder och spektakulära ingångar genom korvkiosker gör man tvärtom, massor av stora fönster och en bar som är gjord för alla. De talade också mycket om begreppet ”bistronomi”. Kända stjärnkockar som går från finkrogen för att göra bra mat som alla kan ha råd med.
Detta med alkoholsvagare drinkar är väl en sanning med modifikation, men barchefen delade också med sig av sitt bästa tips (Obs på skämt): När du druckit några drinkar kan du tar ner alkoholhalten genom att dricka några glas vin!
Här är receptet:
Rain Dog
4 cl bourbon, Four Roses Small Batch (mycket viktigt att det är just den whiskeyn sa Carloz. Annars blir det en helt annan drink.
2 cl Amaro Diesus, Italiensk örtlikör som kan vara svår att få tag på, man kan använda Averna istället.
2 cl pressad citron
1 cl sockerlag (2 delar råsocker, 1 del vatten)
2 stänk Angostura Bitter
4 myntablad som rullas ihop och smälls till mellan handflatorna
Dekorera med apelsinzest som du klämmer oljan ur och toppen av en myntakvist.
Resultatet är som en mer komplex whiskey sour, Amaro Diseus ger en fin apelsinig ton i drinken och ger en lagom bitter eftersmak. Använder man Averna i stället så kan man klämma i lite extra olja från apelsinskal.