Halvnytt på Nalen
Choklad till kaffet på Nalen.
Anrika Nalens restaurang på Regeringsgatan 74 i Stockholm har jag många fina minnen från. Hit gick jag mycket som nyinflyttad i Stockholm. Bland annat för den klanderfria servicen. Trots sjabbig militärjacka med Public Enemy-märken på sa de alltid: Får jag ta damens kappa? Bara en sådan sak!
Sedan har Nalens restaurang bytt regi några gånger och nu för ett år sedan kom Petter Eriksson dit. Han har tidigare jobbat på restaurangen i Järna, hos antroposoferna. Här på Nalen vill han ta fram det svenska, använda råvaror i säsong och jobba ekologiskt.
Efter ett års inkörning var det dags att visa var Nalen står 2014. Pressen bjöds in på en trerätterslunch som började med gravad hälleflundra, rökt forellrom, dillpesto och picklad citron. Oh vilken bra rätt! (Hälleflundran är msc-märkt och kommer från Grönland.)
Varmrätten var variation på kyckling från Movitz gård. En korv, en krokett och en fylld kycklingrulle som serverades med rödvinskokta murklor, persiljebakad schalottenlök och gruyèregratinerad potatispuré. Det var… gott men samtidigt kändes den här rätten, som säkert ska visa hur duktig Petter Eriksson är, onödigt överarbetad och helt enkelt inte modern. Får man säga så? Direkt jag såg tallriken tänkte jag att det inte kändes som 2014 längre. Alla variationer på kyckling smakade bra men är inget jag skulle springa benen av mig för. De grönsaker du ser på bilden, alltså strimlor av betor, var exakt de grönsaker man fick till. Sålunda en väldigt köttig rätt. Inte heller det särskilt modernt.
Dessert på Nalen.
Till dessert serverades en crème brûlée med hjortron i och lingon på. Liten och naggande god!
Servicen vi fick (obs på presslunch) var fantastiskt trevlig och rar!
Nalen är verkligen ett ställe jag vill gilla, och vill kunna skicka folk som frågar om krogtips till. Lokalerna är mysiga och andas svensk jazzhistoria. Men jag drar ändå öronen åt mig lite grann. När jag läser i menyn blir jag sugen på alla Nalens klassiker, men när det gäller de ”nya” rätterna känner jag att man konstlat till det väl mycket. Helt i onödan! Visst hade det räckt med en halv rostad kyckling med goda grönsaker till, kanske en sås? Men variation… Jag måste helt enkelt gå hit igen för att se om det har artat sig.
Nalen har två mycket prisvärda menyer: en klassisk med löjrom, renkalv och hjortron för 495 kronor och en 4-rätters för 400 kronor. Mycket sympatiskt!