Thailändska matveckor på Sheraton
Just nu och fram till 22 mars har Sheraton i Stockholm thailändska veckor i sin restaurang. Man har bjudit in kockar från prisade restaurang Taste i Bangkok.
Sheraton har flygit in kockarna från sitt systerhotell Westin Hotel i Bankok och hoppas att detta bara är starten på många olika samarbeten.
Både under lunch och middagar kommer man att servera riktigt bra thaimat på Sheratons restaurang. På det här sättet vill man locka in fler besökare utifrån. Cirka 70 % av de som äter där i vanliga fall är hotellgäster.
Man kan välja mellan enstaka rätter eller en avsmakningsmeny på fem rätter för 595 kronor.
Råvarorna är svenska men kryddorna hittar de i de asiatiska butikerna. Det som är mest uppseendeväckande när man kommer på denna presslunch är överdådet av jätteräkor. När vi frågar om dem får vi veta att de är MSC-märkta och att Sheraton endast jobbar med MSC-märkt fisk och skaldjur.
Alla rätterna som vi fick smaka tillhör klassikerna: pad thai, en tom yam-soppa, de superheta lökstinna ”salladerna”, en med mango och papaya och en med skaldjur, grön curry med biff. Allt (utom den gröna curryn) smakade mumma, och precis som det ska. Men Sheraton kallar detta för thailändsk gourmetmat och det är att ta i. Det är klassiska thai-rätter serverade på fint porslin.
En av de stora höjdpunkterna för mig var desserten! Tapiokagryn med kokosmjölk och svenska bär. Mums! Jag lyckades få i mig två stycken och skulle kunna gå dit bara för att få äta den igen!
Men! Man kan ändå undra hur Sheraton tänker. Man förstår att de här kockarna skulle kunna leverera sååå mycket mer! De rätter som är med på avsmakningsmenyn lät lite roligare, men ändå väljer man att satsa på alla de här rätterna ”som folk känner igen”. Inte bara känner igen skulle jag vilja säga, utan har ätit på ett antal restauranger och ofta även i Thailand, som många svenskar åker till. Varför man skulle dras in till Sheratons restaurang för att äta exakt samma rätter fast på finporslin är svårt att se för mig.
För Stockholmare fattas inte genuin thailändsk mat. Det finns en bra thaikiosk i snart sagt vartenda gathörn. Vad som hade lockat mig hade varit nya spännande rätter. Något som skiljer sig från de menyer man ser i vartenda take away-kök. Här tror jag helt enkelt att Sheraton missbedömt stockholmarna. De vill inte bara ha rätter de känner igen utan prova nya saker.
I pressmeddelandet står det att de tagit hit kockarna för att de ska få visa Sverige modern thailändsk gastronomi. Men så låt dem göra det då!