Gör succé med snygg punch!
En riktigt bra bål har mycket som talar för sig. Du kan visa att du är en jäkel på drinkar men ändå umgås med vännerna, istället för att bli fast vid diskbänken, blandandes cocktails efter allas önskemål.
På Story Hotel i Stockholm höll Bartenders’ Choice Awards kurs i bålblandning för några intresserade. Ett av de svårare trixen tycks vara hur man får till isen.
Helst ska man ha ett stort block is som kyler bålen. Om man kokar vattnet innan man fryser det och sedan låter det ”lugna ner sig” så kan man minimera risken för bubblor. Men det som egentligen är viktigt är själva frysningen. Om du fryser ditt block, kanske i en big-pack-låda, så ska den helst bara frysas från ett håll. När man bara stoppar in plastlådan med vatten fryses den från alla håll samtidigt, då skiktar sig isen och blir ogenomskinlig. Bartenderns tips är att ställa ner plastlådan i en liten kylväska som du fyller med vatten. På det sättet fryses isen uppifrån och då ska bubblor pressas mot botten och du ska få en hyfsat klar is. Detta har jag ännu inte testat då vår frys är full i bröd och älg, men det kommer. Enligt dessa bartenders är en egen hylla i frysen, endast avsedd för is ett måste! Så klart.
Vi fick också lära oss att göra tokgod sockerlag, eller som proffsen säger sherbet eller syrup. Apelsinskal och färskpressad juice får stå med socker tills det löses upp. Klart! Obs! Man ska absolut inte koka lag om det är citrus i. Då blir den besk.
Och: Hellre en sockerlag som är 40 % vätska och 60 % socker än tvärtom. ”När man smaksätter en drink vill man inte riskera att den blir vattnig!”.
Ett annat hett tips jag fick var att när man gör sockerlag på grönt te ska man inte hälla över kokande vatten, då bränner man teet och det blir beskt. (Detta är förmodligen anledningen till att jag aldrig gillat grönt te – att jag alltid har gjort fel..) Är man osäker kan man hälla i kallt vatten i teet innan man häller på det varma vattnet.
Te i drinkar är ju populärt nu och då ska man tänka på att använda mycket te men inte låta det dra så länge att det blir beskt för att få bästa smaken.
Här kommer två galet goda punch bowls. Det är inte lätt att veta hur de gör sin Orinoco Bitters på superhypade baren Dead Rabbit i New York, men detta är inte petnoga som bakning utan mera som matlagning, man får gå lite på känn och använda en bitter som man gillar. Jag skriver av recepten som jag fick dem från BCA och därför blir det lite svengelskt.
Punch a la Taylor
till ca 10 muggar
70 cl Jameson
4 cl Pernod Absinthe
8 cl Green Chartreuse
20 dash Dead Rabbit Orinoco Bitters
25-30 cl Lemon & Orange Sherbet
20 cl Fresh lemon juice
10 cl Fresh orange juice
60 cl Black Tea
Börja med att skala 3 apelsiner och 3 citroner. Muddla skalen tillsammans med socker i en bunke och låt sedan dra i 2 timmar. Pressa sedan juicen ur de skalade frukterna och häll över sockret. Rör om tills sockret löst sig och sila sedan bort skalen.
Blanda samman med resterande ingredienser i en skål och ställ i kylskåp i god tid före servering. Servera i kopp/glas med riven muskot på toppen.
Amor vincit omnia punch
50 cl Absolut vodka
3 cl Creme de violette (viollikör)
25 cl citronjuice
25 cl jasminte-syrup
50 cl champagne
Blanda samtliga ingredienser utom det kolsyrade i en stor skål. Låt stå i kylskåp före servering.
Ha en stor isbit i bålskålen vid servering för att behålla kylan.
Servera och toppa upp med champagne. Garnera med ätbar blomma eller citronzest.
Obs: De hade gjort sin jasminte-syrum på ett grönt jasminte. Så inte för varmt vatten när du experimenterar fram din te-sockerlag.