Inför Bocuse d’Or Europe 2014
7-8 maj 2014 arrangeras kock-EM för första gången i Sverige. Tommy Myllymäki representerar Sverige.
Bocuse d’Or Europe är en kvaltävling till Bocuse d’Or, kock-VM. Tävlingen hålls i samband med mässan Gastro nord och Vinnordic på Stockholmsmässan. 20 kockar från Europa tävlar i två dagar.
På restaurang Jonas på Kunsgholmen bjöd Tommy Myllymäki på en lunch med de huvudråvaror som ska användas på tävlingen.
– Men de här rätterna är inget som kommer på tävlingen sedan. Vi har just fått veta vilka råvaror vi ska använda och har just börjat fila på rätterna. Dessutom ska vi hålla dem så hemliga som det bara går, så även om jag haft mina rätter klara hade ni inte fått smaka på dem, säger Tommy Myllymäki.
Klart är i alla fall att de tävlande ska laga något på sejrygg och något på unggris från Gotland.
– Från grisen ska skinkan och grisfötterna med. Man får välja om man vill ha med antingen blod eller tarm. Man får ta med båda, säger Tommy.
En nyhet är att man på fisktallriken ska ha 50 % grönsaker. Något som kocken Fredrik Eriksson aktivt kämpat för.
– Många tror att man bara står och gör sin rätt till perfektion och tränar på den hur länge som helst. Men sanningen är att det är typ 10 % av tiden som går till att träna på rätten. 90 % går åt till att hitta de rätta idéerna.
Tommy vann silver i Bocuse d’Or 2011. Det han gör annorlunda denna gång är att han ska dokumentera allt:
– Både bra och dåliga idéer ska dokumenteras. Det gjorde jag inte sist och om man plötsligt når en punkt där man inte kommer vidare, är det lättare om man kan gå tillbaka och se vad man hade för idéer från början.
Även om det vi fick äta var ett hopkok av gamla och nya idéer var det sagolikt att få smaka på Tommys kokkonst. Han kan sina grejer! Det verkar mycket lovande inför tävlingen nästa år.
Eftersom jag pinsamt nog aldrig tagit mig till restaurang Jonas så var det kul att se hur krogen ser ut. En finavdelning med ljusa möbler och växtvägg, en matbar med mörk inredning, färgglad konst och en bar. Vi frågade om han fått massa fler gäster nu när han var med i tv-tävlingen Kockarnas kamp, men det var obetydligt.
– I så fall i matbaren.