Eggnog / Äggtoddy – den perfekta påskdrinken
Jag älskar Eggnog. Varje år försöker jag göra en ny variant. Årets version är med inspiration av duktiga bartendern David Kringlund och hans recept som finns på YouTube. Jag har ändrat receptet lite, kokat en mindre sats och gjort den exakt så som jag vill ha den.
Gå till recept
Precis som David kokar jag ihop ingredienserna, silar av och har dem färdiga i en flaska i kylen. Men jag gör en ganska liten sats på två äggulor, och eftersom jag vill ha min Eggnog ganska spritig räcker det till minst fyra drinkar. Jag väljer att blanda min gräddblandning med mörk rom.

Praktiskt med färdig Eggnog i kylen
Det fiffiga med att ha en färdig sats i kylen är att du kan servera exakt den variant du är sugen på för tillfället. Blir ni många är det bara att dubbla receptet. Klicka bara på x2.
Vid servering så kan du värma blandningen försiktigt under omrörning, annars kan du servera drinken kall på is. Om du vill tillsätta sprit fungerar till exempel lagrad rom, bourbon, irländsk whiskey eller calvados. Om du som jag gillar muskot kan du riva över lite innan servering.

Eggnog
Ingredienser
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 3 cl lönnsirap
- 1 nypa flingsalt
- 1 nypa hel nejlika
- 1 nypa kardemummakärnor
- 2 kanelstång
- 2 äggulor stora
- 4 cl mörk rom per drink. Tillsätt vid servering
Instruktioner
- Hetta upp allt utom äggulor och rom och rör om så att sockret löser sig. Låt stå och sjuda tills kryddorna satt smak. Låt svalna ett tag och vispa sedan i äggulorna.
- Sila av kryddorna samtidigt som du häller upp i en flaska. Förvara den i kylen.
- Vid servering kan du börja med 4 cl rom som hälls över is och sedan tillsätter du 6 cl eggnog och rör om med sked. Även bourbon, irländsk whiskey och calvados funkar fint.
- Vill du hellre servera eggnog varm kan du försiktigt värma den i kastrull samtidigt som du vispar. Häll 4 cl sprit i ett glas och toppa upp med eggnog och rör om. Servera gärna med sked med sugrör.
- Riv gärna lite muskot över drinken innan servering.