Gullemallans AKA Malins kryddiga julköttbullar – favorit i repris
När jag jobbade på Allt om Mat så gjorde jag en sats av mina köttbullar och bjöd redaktionen. Receptet hamnade i ett julnummer. Nu publicerar magasinet Malins Kryddiga julköttbullar på nytt och jag påminner om det även här på bloggen.
Enligt redaktionen var det önskemål från läsare som gjorde att receptet kom in i tidningen igen. Denna gång under vinjetten ”RETRORÄTTEN”. Ja så gammal har man alltså blitt. Och det är sant, jag minns faktiskt inte när vi publicerade receptet första gången. Men jag jobbade där 2000-2018 och det var där i starten tror jag.
Så här fint skriver Allt om Mat i ingressen:
”Det här är redaktionens absoluta favoritrecept på julköttbullar! Kryddiga, salta och lite söta passar de till rödbetssallad, Jansson och olika slags kålrätter. Eller njut av dem kalla på en knäckemacka med ett glas julmust framför en mysig julfilm.”
När jag väljer den mysiga julfilmen blir det Tim Burtons Nightmare Before Christmas eller The Elf med Will Ferrell. Eller helst båda.
Receptet blev till när jag i min ungdom försökte göra kocken Jan Boris-Möllers julköttbullar, men jag läste slarvigt och tog fyra peppar istället för fyra kryddor. Supergott! Nu finns inte fyra peppar kvar längre men jag mortlar grön- och rosépeppar om det finns. Det går att göra dem utan också men pepparsorterna ger ett extra sting.
Jan Boris-Möller var den som ledde tv-programmet Här har du ditt kylskåp när det sändes tidigt 1990-tal. Premiären var 1992. Då var han något av en idol för mig och jag hade chansen att träffa honom i Luleå då han gästspelade på dåvarande restaurang Tallkotten och jag gjorde reportage med honom. Jag bjöd min pappa på födelsedagsmiddag där samma kväll och pappa Göran fick kungligt bemötande. En stjärna på många sätt alltså. Köttbullarna är ett måste för mig på julen.