Peas of Heaven gör godaste vegokorven – nu i en butik nära dig
Göteborgsföretaget Peas of Heaven lanserar tre växtbaserade produkter i frysdisken. Superkocken Marcus Samuelsson har varit med och utvecklat produkterna och nu är han på Laroy i Stockholm för att låta oss smaka på de veganska rätterna. Korven hör till de bästa jag ätit.
Från kött hos Herryda till växtbaserat på Peas of Heaven
Bröderna Lucas och Marcus Karlsson är fjärde generationens köttproducenter i det hundraåriga familjeföretaget Härryda Karlsson. År 2019 rekonstruerade de företaget för att satsa på att göra mat baserad på råvaror från växtriket. Idag är Peas of Heaven en ledande aktör inom veganska livsmedel.
– Pappa var inte med på noterna från början, berättar bröderna. Vi försökte låna 50.000 för att starta upp projektet, men det kom inte på fråga. I dag äter han gärna våra produkter och gillar dem.
Tre veganska nyheter gjorda på svensk ärta
Marcus Samuelsson som själv är uppväxt i Göteborg vill gärna hjälpa bröderna Karlsson att ta fram nya produkter. De tre helt växtbaserade nyheterna som de presenterar i dag är köttfri grillkorv, köttbullar och burgare – alla gjorda på svensk ärta. Produkterna är tillverkade strax utanför Göteborg. Alla nyheterna är smaksatta med svamp och klassiska kryddor och finns att hitta i frysdisken hos Ica och Coop.
Vi får in burgaren som en liten slider. Det är samma vegoburgare som de serverar på Bastard Burgers alla restauranger. Absolut god, men en aning fluffig i konsistensen. Detsamma gäller ”köttbullarna”. Inget fel på smaken, men lite väl fluffiga för min smak. Är man vegan sedan länge vill man säkert gärna slippa det köttiga, kompakta. Och då fungerar dessa perfekt.
Lurig köttfri korv från Peas of Heaven!
Men nu till korven! Alltså. Jag hade aldrig i mitt liv gissat att dessa var gjorda utan kött. Vid första tuggan är vi runt bordet överens om att den här produkten vill vi ta hem och lura någon med. Sagt och gjort! Vi får med oss frysta smakprover och eftersom jag är gift med en man som kan äta korv tre gånger om dagen är det inte svårt att få in de här på menyn.
De är ganska tjocka och passar bra i ett lite större korvbröd. Vi steker dem hårt i stekpanna först. Han äter och försöker gissa vad de innehåller. Kalv? Gris? Är det viltkorv? Nej men de smakar som korv gjord på gris och med rejäl kryddning där man inte snålat på pepparn. När jag avslöjar att de är helt veganska tror han mig inte. OBS! De är så goda att jag kan byta ut mina vanliga fredagskorvar mot dessa. Plus lite skönt att alltid kunna ha korv i frysfacket här i stugan.