Tomatmarmelad – recept med gröna tomater
Sitter du på ett gäng gröna tomater? Grattis! då kan du göra mitt recept på Tomatmarmelad. Det blir en sötsyrlig marmelad som passar utmärkt till ostar men den fungerar också på frukostmackan.
Gå till receptJag har turen att ha givmilda grannar både hemma i stan och runt omkring vår stuga i Uppland. Dit kom min granne Annika med en stor påse gröna tomater. Är det något som går åt i vårt lilla hushåll så är det marmelad. Picklade grönsaker och chutney i all ära, men det är ändå flest ost- och charkkvällar hemma hos oss. Och till osten vill vi gärna ha marmelad.
Om du inte vet vad du ska göra av dina tomater så rekommenderar jag starkt denna marmelad. Satsen räcker till en lite större burk. Vill du göra mer så dubbla receptet. Grunden till det här receptet har min före detta kollega, superduktiga Gunilla von Heland, gjort för Allt om Mat. Jag har dubblat mängden lime, skal och pressad juice, då jag älskar när aningens skarp syra bryter av det rejält söta.
Har du inga gröna tomater kan du istället testa något av mina andra marmeladrecept:
Syrlig rabarbermarmelad – mitt enkla recept
Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj
Syrlig krusbärsmarmelad – recept och tips
Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!
Tomatmarmelad – grön
Ingredienser
- 300 gram gröna tomater
- 250 gram syltsocker
- 1 lime skal och saft
- 1 lagerblad
Instruktioner
- Skölj och skiva tomaterna fint, gärna på mandolin. Skär dem sedan i mindre bitar. Tänk att marmeladen ska vara hyfsat bredbar.
- Blanda tomathack, syltsocker och saft och finrivet skal från en tvättad lime. Lägg i ett lagerblad.
- Låt stå i kylen i 8-10 h, eller över natten.
- Häll tomaterna i en kastrull och koka upp.
- Låt puttra utan lock i minst 20 minuter.
- Ta bort lagerbladet och häll upp i glasburk och låt svalna.
Du har goa tips o hur man skall göra, allt står utförligt så alla kan lyckas.
Tack för du finns 😀
Tack själv fina Annika! 😍
Ska testa det här på alla mina gröna minitomater:)
Lagerbladet tar man bort innan man kokar?
Hejs Paula!
Nej du kokar med lagerbladet. Du kan ta bort det innan du häller upp marmeladen på burk. Ska genast lägga till det!
❤️
Malin