Provning av Armagnac Samalens
Jag har en fäbless för armagnac. Lite ruffigare, ofta lite sötare och lite roligare än den mer kända kusinen cognac. Så roligt då att jag får gå på provning med Armagnac Samalens på Ardbeg Embassy i Gamla stan där vi provar åtta destillat tillsammans med andra hågade.
Importören Moestue & Cask har som idé att alltid ha en 40-årig Armagnac från Samalens hos Systembolaget. Just nu är det alltså denna från 1984 som du kan hitta på hyllan där:
Samalens 1984: 500 ml, 42 % Nr 384, 619 kronor
Jag har inte testat denna ännu utan har haft Samalens från 1983 i stugan. De håller samma stil mellan årgångarna och jag kan säga att man får otroligt mycket smak för pengarna.
Det är Adrien Planas från Mandracore Spirits som håller i provningen. En ung engagerad man med massor av kunskap och som kan konsten att förmedla den på ett lättsamt sätt. Hans mission är att få oss svenskar att öppna ögonen för detta spännande destillat.
Dags att testa Armagnac Samalens
Mycket få i Sverige känner ens till Armagnac. Jag och maken kom i kontakt med drycken för drygt 15 år sedan då vi tog in på Södertuna slott som har Skandinaviens största samling av armagnac. Där hade vi ett mysigt dygn och hann prova både det ena och både det andra.
Adrien Planas berättar och jämför armagnac med den betydligt mer kända drycken cognac.
”Cognac lyckas nå ut i världen och till ungdomar genom sina gigantiska märken som till exempel Hennessy och Courvoisier. Av all cognac som produceras i Frankrike går 95 procent på export. Med armagnac är det tvärtom, 95 procent stannar i Frankrike.”
Han beskriver både producenter och destillat som en bonnigare version av cognac:
”Medan stora cognacsproducenter går ihop och samarbetar håller armagnacproducenterna på sitt, är mera misstänksamma och vill inte släppa in någon på sina domäner. Även om drycken fått ett uppsving bland unga i Frankrike så dricker man den på ett nostalgiskt vis, som mormor och morfar drack den, en avec efter maten. Den är ännu inte så stor bland mixologer och bartenders, även om den fungerar utmärkt med tonic, soda eller i en French Mojito.”
Samalens har destillerat, blandat och lagrat eaux-de-vie i Bas-Armagnac sedan 1882. De har ett ganska typiskt destilleri: fyra traditionella pot-stills från Armagnac och fyra traditionella pot-stills från Cognac. Den traditionella destillationen kräver erfarenhet och kontinuerlig provsmakning under hela processen.
Samalens lagrar varje eau-de-vie i traditionella 450-liters fat av fransk ek. De lätt rostade faten väljs ut för att bevara eau-de-vie-aromerna utan kraftig ek. Efter att ha lagrats i nya fat flyttas armagnacen till använda fat där den får mogna långsamt tills den buteljeras.
Ikväll provar vi:
- Samalens VSOP
- Samalens XO
- Samalens 8 YO (Single Grape)
- Samalens 12 YO (Single Grape)
- Samalens 1994
- Samalens 1984
- Samalens 1974
- Whisky Tchankat Classique in surprise
Favoriterna för mig är Samalens 1984 och 1974. De är lena, runda, lättillgängliga och har mycket smak av torkad frukt. De båda ”single grape” blir alltför torra och väldigt lika whisky. VSOP och 1994 är riktigt gröna och behöver några år till för att bli behagliga. XO är supergod! Men bleknar när vi kommer till 1984 och 1974. Men fortfarande är den mycket angenäm. Om du ännu inte provat armagnac men har intresse för ädla destillat tycker jag att det är dags nu. Man behöver inte åka till Södertuna Slott heller eftersom det finns ett hyfsat brett utbud av armagnac hos Systembolaget.
Ät svenska klassiker på Ardbeg Embassy
Bara ett par ord om Ardbeg Embassy: Här håller man ofta olika spännande dryckesprovningar, ofta gäller det whisky men inte alltid. Här kan man alltid slinka in för en god öl och vällagade rätter med fokus på det svenska köket. Man glömmer lätt bort Ardbeg när folk frågar var de ska ta med sina utländska turister för att de ska få äta riktigt god svensk mat. Men hit kan ni gå med dem. Särskilt mysigt under regniga kvällar, höst och vinter då det – som oftast i gamla stan – är hyfsat fönsterlöst.