Smulpaj med röda vinbär – recept på en liten paj
Maken fyller år och jag passar på att baka och göra ett nytt recept på Smulpaj med röda vinbär. Jag älskar kombinationen av syrliga bär och knäckigt täcke av smulpaj som både innehåller en nypa salt och rörsocker.
Gå till receptJag hittar på receptet på smulpajen efter det jag har hemma i skafferiet, havregryn, rörsocker, vaniljsocker, vetemjöl och flingsalt. Och så en hel del smör förstås. Smeten blir så god att jag inte kan slänga det som ”råkar” bli kvar i bunken utan äter upp det genast.
Vinbär – tacksammaste bäret att plocka
Jag sockrar bären och tillsätter potatismjöl för att pajen inte ska bli för rinnig. Har du inte potatismjöl hemma men Maizena majsstärkelse så funkar det också bra.
Jag hade en hel massa bär kvar på busken i trädgården. Det är ju helt otroligt vad en enda vinbärsbuske kan ge i skörd! Använder du istället frysta bär ska du dubbla mängden potatismjöl för att slippa en rinnig smulpaj.
Vi firar maken på tu man hand här i stugan i år och därför använder jag en liten pajform (22 cm i diamneter) för cirka fyra portioner. Vi trodde att den var för sex personer innan vi smakade pajen. Efter ätning var vi överens om att högst fyra kan få dela på den. Vill du göra en större paj kan du enkelt dubbla receptet under ”Portioner” till höger ovanför receptet.
Den här pajen fungerar så klart lika bra med svarta vinbär. Då skulle jag dock minska sockret på bären till cirka hälften.
Vill du inte baka Smulpaj med röda vinbär – testa mitt recept på Snabb och enkel vinbärskaka!
Smulpaj med röda vinbär
Utrustning
- pajform för en liten paj ca 22 cm i diameter.
Ingredienser
Fyllning:
- 5 dl röda vinbär
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 msk potatismjöl dubbla mängden om du använder frysta bär
Smulpaj:
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 0,5 dl rörsocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm flingsalt
- 75 gram smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda bär med socker, vaniljsocker och potatismjöl i en bunke.
- Häll vinbären i en pajform.
- Blanda de torra ingredienserna till smulpajen i en bunke.
- Tillsätt smör, gärna rumsvarmt, och arbeta hastigt ihop till en hyfsat jämn deg. Smula ut den över bären, också hyfsat jämnt. Det får vara glipor.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Börja med 15 och kolla så att pajskalet inte blir bränt.
- Servera pajen med vaniljvisp eller vaniljglass.
Lättgjord. Supergod. Fräsch.