Spaghetti all’Assassina, Assassin’s Spaghetti – recept och tips
Den här rätten är en av många pastarecept som blivit virala på till exempel TikTok. Spaghetti all’Assassina på italienska eller Assassin’s Spaghetti på engelska, får enormt mycket smak trots få ingredienser och jag tycker att alla borde prova laga det.
Gå till receptMin man har börjat laga TikTok-mat. Det är oftast snabba klipp som får allt att se superenkelt ut. Många saker är också väldigt lättlagade, men tar ju ofta betydligt längre tid än vad som hinner visas på TikTok. Det jag varit skeptisk mot är en rad recept där allt ska ner i en form, pasta, tomatsås, lök, ost och bacon och så bara: tjong in i ugnen och ut kommer en krämig pasta.
När jag såg den här rätten lagas fick jag ändå ett sug efter att pröva den då det är som en tomatrisotto, fast på spaghetti. Det bara måste ju bli supergott! När du lagar pastan ska du inte vara rädd att låta det koka torrt i pannan och nästan bränna fast, det gör inget om spaghettin får ett visst krisp!
Spaghetti all’Assassina kommer från Bari, Apuliens huvudstad som ligger precis på klacken av den italienska stöveln. Namnet, assassina, som betyder mörderska, tros komma från att man tog död på myten om att pasta måste lagas på ett visst sätt. Här lagar man pastan direkt i såsen, mer som en risotto, och tillagningssättet kallas också för ”risottatura”. Rätten ska ha kommit till på 1960-talet.
Spaghetti all’Assassina, Assassin’s Spaghetti
Ingredienser
- 400 gram passerade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- 0,5 tsk salt
- 7 dl kokande vatten
- 2 vitlöksklyftor
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk Slap ya Mama eller annan chilikrydda
- Svartpeppar
- 500 gram spaghetti cirka
- Pecorino eller parmesan till servering
Instruktioner
- I en tillbringare för drygt 1 liter, häll i passerade tomater, tomatpuré, socker, salt och kokande vatten och rör om om.
- Hacka vitlöken fint.
- Hetta upp olivolja i en vid stekpanna. Tillsätt vitlök och chilikrydda och fräs på hög värme tills löken fått rejält med färg.
- Lägg i spaghettin i oljan och låt fräsa med.
- Häll på lite av tomatjuicen och låt koka in.
- När det är torrt i pannan rör om spaghettin. Det gör ingenting om den får färg.
- Fortsätt att häll i tomatjuicen pö om pö, som när man gör en risotto.
- Smaka av med svartpeppar och se till att den är lagom fast i konsistensen innan du drar pannan från plattan.
- Servera pastan med pecorino eller parmesan och ev extra svartpeppar.
Denna pasta var super god. Pastan får en lite annan konsistens när man kokar den på detta ”torra” vis.
Skall man bara ta så mycket spaghetti som får plats i pannan eller finns det något mått?
Hej Jonas!
Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att jag missat mått på själva huvudingrediensen! Jag tog drygt ett halvt paket Barilla, och det blev ganska perfekt i vår stekpanna. Och måttet på vätskan är gjort just efter detta mått.
Ha det bäst!
Malin