Kycklinggryta för många – bra recept i spartider
Om du vill hålla i hushållskassan så är hel kyckling ett bra sätt att spara in på matkostnaderna. Ofta finns stora gårds- och majskyckling på extrapris eller i ät snart-hyllan. Det här receptet på Kycklinggryta för många blir mustigt och gott och räcker till minst åtta personer.
Gå till recept![I det här receptet på Kycklinggryta för många kokar jag en hel stor majskyckling och drygar ut köttet med bland annat krossade tomater.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2023/09/matmalin.kycklinggryta-for-manga-bred-1024x768.jpg)
Jag kokar kycklingen och får en smakrik buljong som jag använder i grytan som i övrigt är tomatbaserad. Här kryddar jag med torkad oregano, chili och färsk basilika, men du använder dina favoritkryddor. Risoni är en favorit att servera till, men älskar du ris, couscous eller kokt potatis så fungerar det också bra.
Svinnsmart gryta
I den här grytan kan det mesta slinka ner. Har du kvar en bit squash, en halvledsen morot eller några korvslattar. Skär ner och fräs det tillsammans med löken och vitlöken. På det sättet gör du av med rester och drygar ut grytan på samma gång.
Det är inte den mest snabblagade rätten då jag kokar kycklingen och det tar minst en timme. Men om du vill göra en inte alltför dyr rätt som räcker till många matlådor så är det här ett recept för dig! Jag tycker också att kokt kyckling blir snällt för magen och det är minst lika gott när man värmer den dagen efter.
Om du inte har fingrar gjorda av asbest bör du också låta kycklingen svalna ett bra tag innan du börjar rensa den från skinn och ben. Det har jag lärt mig den hårda vägen. Så även här bör du låta det ta lite tid. En bra sak är att du får buljong över. Jag boostar den med en hönsbuljongtärning och den fungerar utmärkt att frysa. Bara att plocka fram när du vill göra risotto eller någon soppa till exempel.
![](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2023/09/matmalin.kycklinggryta-for-manga-bild-2-320x320.jpg)
Kycklinggryta för många
Utrustning
- 1 Gryta stor
Ingredienser
- 1 kyckling ca 1.400 gram
- vatten
- 1 msk salt
- 1 hönsbuljongtärning
Till grytan:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk rapsolja
- 500 gram krossade tomater
- 2 dl buljong
- 2 tsk oregano
- 2 tsk chilisås
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- kycklingköttet i bitar
- 0,5 kruka basilika
Instruktioner
- Lägg kycklingen i en stor gryta. Häll på vatten så det täcker. Salta och lägg i buljongtärningen. Lägg på lock och koka upp.
- Låt koka på låg värme i minst 1 h. Skumma av om det behövs.
- Ta upp kycklingen och låt svalna på skärbräda. Sila upp buljongen i en tillbringare.
- Ta bort skinn och ben och fördela kycklingen i mindre bitar och lägg i en bunke. Diska ur grytan.
Grytan:
- Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i grytan och fräs löken på hög värme.
- Tillsätt tomater, buljong, oregano, chilisås, svartpeppar och salt och låt koka ihop utan lock i minst 10 min.
- Lägg i kycklingköttet och låt det koka med i 10 min.
- Smaka ev av med mer kryddor. Tillsätt färsk basilika när du är nöjd med smaken.
- Servera grytan med pasta och parmesan. Eller välj ris, couscous eller kokt potatis.