Alchemist och Frantzén i topp när OAD listar Europas bästa krogar
OAD, Opinionated About Dining, släpper varje år nya topplistor där över 6.000 matentusiaster och kritiker medverkar och lämnar in över 200.000 recensioner. I årets lista över bästa restaurangerna i Europa toppar köpenhamnskrogen Alchemist för tredje året i rad! Och på en hedrande andraplats ligger Stockholms enda trestjärniga restaurang Frantzén.
OAD startades av Steve Plotnicki som från början recenserade restauranger i sin blogg. Nu välkomnar han foodies världen över att bidra till hans listor. Det kan du läsa mer om här på OAD:s hemsida. Här kan du också se årets och tidigare års alla topplistor.
Att få vara med på middagarnas middag!
Men det jag vill berätta om är det magiska faktum att just JAG fick vara med om årets tillställning, vilket också var den första stora middagen/prisutdelningen i samband med att listorna avslöjas. Det hoppades jag på redan i det här inlägget. En ganska märklig sak är att Michelin delar ut sina stjärnor exakt samma kväll. (Frantzén behåller sina tre och Tommy Myllymäkis Aira i Stockholm får en andra stjärna.)
Vi är ett stort gäng matskribenter, krögare och kockar som blivit inbjudna till en makalös middag i Madrid. Vi ska ses på krogen Desde 1911 som ligger på femte plats bland Europas topprestauranger och är årets ”klättrare”. Där ska åtta spanska kockar laga till tio rätter med fisk och skaldjur som är specialiteter från den ort de är verksamma på. Ett erbjudande som inte går att tacka nej till!
Efter en fyratimmars flygtur och en makalöst bra brunch på hotellet börjar jag spana runt lite i lobbyn för att se om jag kan urskilja några typiska matmänniskor som jag kanske kan få hänga med. Jag är den enda här från Sverige vet jag nämligen. Det kan jag inte. Bara herrar i kostym än så länge som inte pratar om mat alls.
Jag går upp på mitt urtjusiga hotellrum på våning 17 och gör mig i ordning istället. När jag kommer ner nästa gång ser jag en man med en kamera och går fram och frågar om han möjligen ska till OAD-middagen. Det ska han! Det visar sig att han, fotograf-John, är här med det danska gänget från Alchemist, varav Lena Ilkjaer är en gammal vän till mig. Vilken grej!
Mingel med matmänniskor
Tillsammans med Lena, kocken/krögaren Rasmus Munk, restaurangchefen Lykke Metzger och fotograf-John tar jag mig till den mycket hemliga restaurangen. Här utanför möter vi en drös förvirrade människor som liksom vi, inte riktigt vet vart de ska ta vägen. Men så dras en garageport upp och det är tydligt att det är just här vi ska vara. Innanför är det hög musik, drinkar, grillad fisk, rökt fisk, skinkor på längden och tvären. Minglet är i gång på tre sekunder.
Jag får hänga med ett gäng underbara tjejer från USA och Kanada som tar mig under sina vingar och drar med mig till baren. Jag träffar kocken Heros de Agostinis som just öppnat sin restaurang Ineo i Rom som sysslar med något så oitalienskt som cross over. Han blandar gärna italienskt och mat från mellanöstern, Indien, ja han har jobbat världen över och plockar influenser från överallt!
Kvällens vinnare:
När vi minglat ett tag är det dags för den mest effektiva prisutdelning jag någonsin varit med om. Det är ju 150 restauranger, drygt, som ska dras igenom så jag är mycket tacksam för det supersnabba upplägget där listorna rullas upp på en förinspelad film, med avbrott för de fyra som ska få priser här i kväll. Någon klagar på att det går FÖR fort. Nix, det var exakt perfekt tempo faktiskt.
Dags att slå sig ner till bords. Det är bordsplacering och mig har de satt mellan två av de fyra vinnarna, och Rasmus och Co från Alchemist sitter bara ett snäpp bort. Gemma Garcia på min högra sida ligger etta i listan för ”Europe Casual” med sin krog Mannix som ligger i Campaspero. Jan Hartwig till vänster om mig har fått pris för bästa nya restaurang med krogen Jan i München. Fint sällskap således. Och trevligt som tusan.
Rätterna kommer in i en till synes aldrig sinande ström. Man kan tänka så här: Fisk och skaldjur ändå. Det blir man inte så där galet mätt av. Men då tänker man fel! Har det visat sig. Här är hela menyn:
Jag tar bild på allt utom desserten. Och all mat blir sannerligen inte bra på bild. Men det säger mycket lite om hur det smakade. De flesta rätterna var väl avvägda, några mycket rustika och andra mer finliriga.
Bildkavalkad på rätter som serverades på OAD-middag:
Fyra svenska krogar med på OAD:s lista över Europas bästa
Avslutningsvis kan jag berätta att vi i sverige har fyra restauranger med på listan:
Nr 2: Restaurant Frantzén Stockholm Sweden, Björn Frantzén
103: Vollmers Malmö Sweden, Mats and Ebbe Vollmer
122: Ekstedt Stockholm Sweden, Niklas Ekstedt
142: Adam/Albin Stockholm Sweden, Adam Dahlberg & Albin Wessman