Popcornboken – en studie i snacks
Tänk att man kan nörda ner sig i exakt vad som helst. Kemiteknikern Bruno Lindberg valde popcorn. I hans faktaspäckade Popcornboken ger han oss allt om popcornets historia, kemi och en massa goda recept.
Den här fina Popcornboken har jag suttit på ett tag nu. Min plan var att lyfta den lagom till Popcorndagen den 19 januari, men läser man boken förstår man snabbt att alla dagar är popcornets dag. Vissa kan vara söta och andra salta men det är aldrig fel med popcorn!
Bruno Lindberg driver företaget WePoPoP som han grundade 2013 för att kunna importera riktigt fin majs till sina och alla andras popcorn.
Kemi, recept och inspiration i Popcornboken
I sin bok förklarar han allt från hur det går till när det blir ett popcorn i pannan till hur du bäst förvarar dina majskorn. Eftersom jag just nu även agerar som Willys restakuten är jag mycket glad åt Bruno Lindbergs tips på hur man räddar gamla majskorn som man hittar längst in i sitt skafferi. Tydligen krävs det en del fukt för att de ska poppa och här är hans bästa tips:
Häll uttorkade kärnor i en skål som sedan ställs i ett vattenbad i en kastrull. Inget vatten får rinna över till skålen. Lägg ett lock på skålen och koka upp i tio minuter så att kärnorna ångas. Poppa dem sedan direkt.
Med humor beskriver Bruno Lindberg de olika popcornätarna och tipsar om hur man bäst hittar på egna recept med popcorn. Sedan bjuder han på en rik och fantasifull receptsamling med salta och söta popcorn plus tips på popcorn som tillbehör.
Fantasifulla smaksättningar
I kyddningarna ingår trendiga smaksättningar som brynt smör och soja, srirachasås, sichuanpeppar eller hallon och lakrits. Men här finns också oväntade smaksättningar som Bosses rosépepparpopcorn, Nässelpopcorn, Pepparrotspopcorn och Bosses Mojitopopcorn.
För mig som är nära nog beroende av Werthers karamellpopcorn lockar i princip alla förslag på söta smaksättningar. Här finns också bakverk som popcornbrownies, inte helt olikt recept på Kladdkaka med pekannötter, salty caramel och popcorn som jag gjorde 2020.
Fil och flingor? Nej fil och popcorn!
Jag blir sugen på att testa receptet på Popcorn- och daimcheescake och att äta fil, toppad med popcorn! Mums! Minns ni det där vita puffade riset man kunde få istället för flingor när man var liten? Det som såg ut som något man kunde förpacka känsligt gods med? Det här måste ju vara så mycket godare!
Allt som allt har Bruno Lindberg och fotografen Andreas Pegelow lyckats göra en bok som du inte vet att du måste äga, förrän du har den i din hand. Popcornboken! Ett måste för alla som gillar popcorn men även för den som inte vet att den gillar popcorn.
Här kan du läsa mer och köpa boken!