Tiramisu i glas – enkelt recept på bästa desserten
Tiramisu är en perfekt dessert! Enkel att förbereda och underbart god. Jag gör den allra helst i portionsglas med lite extra ostkräm till alla. Kom i håg att den ska stå kallt i minst fem timmar före servering. Mitt recept på Tiramisu i glas är för fyra personer men du dubblar det enkelt!
Gå till receptNyårsafton 2022/2023 bestämmer vi oss för att servera en klassisk meny, vissa skulle nog till och med kalla den retro. Men så långt vill jag inte gå. Toast Skagen till förrätt, oxfilé med pepparsås och hasselbackspotatis till varmrätt och en rejäl tiramisu till dessert. På själva Nyårsafton är vi nio personer så då gör vi desserten i en stor form. Det är enkelt men det blir liksom inte så snyggt när folk börjar ta av tiramisun. Nej då föredrar jag Tiramisu i glas.
Använd alla vitorna i Tiramisu i glas
I många recept ska det vara mer äggula än äggvita men jag använder alla äggvitorna i ostkrämen och ingen har klagat på detta. Jag använder inte cognac eller annan starksprit i kaffet när jag doppar kexen utan helst tar jag Kahlúa eller annan kaffelikör. Och jag doppar båda sidorna av kexen, inte bara den sockrade, för jag vill inte att det ska vara torrt i mitten. Italienare må våndas över mitt oskick, men det är så här Tiramisun blir allra godast tycker jag.
Kanske har jag nu startat det som måste komma efter den oerhört utdragna och söndertjatade carbonara-gate? Vi får se! I vilket fall så använder jag alla vitor, doppar båda sidorna av kexet, använder svag likör i kaffet och serverar helst Tiramisu i glas. Däremot tar jag gärna en espresso och en cognac till den här desserten.
För övrigt så tycker jag att du ska börja med att vispa vitorna och tillsätta socker lite i taget. Sedan kan du vispa gulorna med samma visp utan att diska den innan. Det går inte att göra tvärtom för då stelnar inte vitorna. Ja, det var väl de tips jag har om Tiramisu i glas? Jo vänta med att pudra över kakao till just före servering.
Tiramisu i glas
Utrustning
- 2 bunkar att vispa i
- 4 glas eller skålar
Ingredienser
- 2 äggvitor
- 0,5 dl socker
- 1 förpackning mascarpone 250 gram
- 2 äggulor
- 2 msk Kahluha eller annan kaffelikör
- 1 dl kaffe
- 12 savoiardi-kex
- 0,5 dl Kahluha eller annan kaffelikör
Instruktioner
- Separera ägg och sätt vitor och gulor i varsin bunke.
- Börja med att vispa äggvitorna till ett fast skum helst med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget.
- Vispa sedan ihop gulorna med mascarpone och 2 msk Kahluha till en jämn smet.
- Vänd ner äggvitorna i ostkrämen, lite i taget, med en slickepott.
- Häll kaffe och 0,5 dl Kahluha i en djuptallrik. Vänd kexen, båda sidor, i kaffet, bryt av och lägg i botten av 4 glas.
- Häll på ostkrämen och ställ glasen i kylen i minst 5 timmar.
- Just före servering, pudra över kakao med hjälp av en tesil.