Salsicciagratäng med zucchini – recept och tips
Det här receptet på Salsicciagratäng med zucchini hittade jag på när jag var sugen på en variant av lasagne men försökte äta mindre pasta. Den blir rejält krämig tack vare vin, tomater och grädde i såsen, keso och ost på toppen. Servera gärna tillsammans med en krispig sallad.
Gå till receptFärsk salsiccia är en otroligt användbar produkt och en riktigt bra genväg i köket när du inte har gott om tid eller kanske ska laga mat i ett kök som inte är fullt utrustat med kryddor. I den här gratängen gör jag en slags ”köttfärssås” på korvfärsen som blir väldigt smakrik med hyfsat få ingredienser. Det finns ofta chilikryddade salsiccia i korvdisken och älskar du hetta kan du välja sådan istället.
Salsicciagratäng med zucchini perfekt i matlådan
Det här är en superrätt för dig som vill laga en stor gratäng för att bjuda många, eller för att göra riktigt härliga matlådor. Det blir ungefär sex portioner och eftersom det blir en ganska mjuk gratäng rekommenderar jag att ha en krispig sallad till, eller bara skivad gurka. För jag gillar verkligen gurka.
Till Salsicciagratäng med zucchini fungerar det utmärkt med ett rött fruktigt, lättare vin, eller ett vitt något kraftigare, gärna Chardonnay. Men det går också utmärkt med en ljus lager. Kallt kranvatten är också toppenbra till. Gratängen blir ganska salt så ha mycket dryck på lut!
När den precis kommer ut ur ugnen behöver den minst en kvart på sig för att ”stanna” men den är också bra att göra i förväg och värma upp för då blir den mindre rinnig. Men! Är du svajnigt hungrig så serverar du den bara i djuptallrik och slevar in. Men bränn dig inte!
Salsicciagratäng med zucchini
Ingredienser
- 3 zucchini mellanstora
- 0,5 msk salt
- 600 gram salsiccia
- 2 msk olja till stekpannan
- 2 bananschalottenlökar finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 400 gram hela skalade tomater på burk
- 0,5 dl vitt vin oekat
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk olja till gratäng formen
- 500 gram keso
- 200 gram riven ost
Instruktioner
- Skiva upp all zucchini på snedden. Lägg ut skivorna på en bricka eller en stor skärbräda. Salta med 0,5 msk salt och låt ligga i minst 20 min.
- Sätt ugnen på 225°. Hett upp olja i en gryta eller en vid stekpanna.
- Snitta upp korvarna, ta ur färsen och hacka den i bitar.
- Stek på hög värme i vid stekpanna eller gryta. Dela färsen i mindre bitar när den är genomstekt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Fräs löken på hög värme i lite olja, eller fett från korven. När den är väl brynt, tillsätt salsicciafärsen och fortsätt steka på hög värme.
- Tillsätt tomatpuré, hela tomater och vitt vin. Låt puttra i 5 min på hög värme.
- Häll i svartpeppar, grädde och dijonsenap och låt puttra ytterligare 5 min så att den kokar ihop.
- Torka av zucchini med hushållspapper eller kökshandduk. Lägg skivorna omlott i en ugnssäker form och stek i ugnen i 15 min. Låt såsen puttra ihop under tiden.
- Ta ut zucchinin och bred över såsen.
- Bred sedan ett lager keso över såsen.
- Toppa keson med riven lagrad ost.
- Gratinera ytterligare 20 min i 225°.
- Låt gärna gratängen stå minst 15 min innan du serverar den och ha gärna en krispig grönsallad till.