Kycklingpaj med smaker av texmex
Att ordna 80-årsfest för sin mamma är ett kalas i sig! Jag gör det enkelt för mig och lagar smakrika pajer och en sallad med melon till. Här är receptet på min Kycklingpaj med smaker av texmex.
Gå till receptNär min mamma planerade sin födelsedag var det första hon sa: Jag vill INTE bjuda på smörgåstårta! Har ni hört något så tokigt? Nå nu har hon tydligen gjort det alla sina andra födelsedagar så det var väl dags för någon slags förnyelse. Även om smörgåstårta är svårslaget i min bok.
Just då vi talade om detta hade jag gjort en enkel kycklingpaj i stugan som jag tyckte blev särdeles god och som passade fint att äta både varm, ljummen och ganska kall. Något som är praktiskt då man ska ha öppet hus för sina vänner och familjen. Det här receptet på Kycklingpaj med smaker av texmex är en variant på den pajen.
Kycklingpaj med smaker av texmex – ett enkelt recept!
Jag gör det riktigt enkelt för mig och använder färdig fajitakrydda. Men är du en sådan som älskar att blanda egna kryddor finns säkert fina recept på nätet just för fajita.
Här använder jag kycklinglårfilé men det funkar fint med vanlig bröstfilé eller kyckling i strimlor. Jag skär kycklingen i små bitar innan jag steker på den på hög värme och kryddar. Min äggstanning gör jag med 5-6 ägg beroende på hur stor pajform jag använder. Hellre för mycket än för lite.
Paj den perfekta partajmaten
Det finns många poänger med att servera paj på kalas. Dels är det en allt-i-ett-rätt, dels kan du förbereda den dagen innan. Du kan servera den både varm och kall. Nästan alla gillar paj! Och den går att variera i det oändliga.
När pajen är gräddad är det bra om den får stå och vila i cirka 15 minuter innan du serverar den så att den hinner stanna. Som sagt är den god både varm och ljummen. Den funkar även kall men inte kylskåpskall. Ska du som vi ha ett bamsekalas och servera fyra stora pajer så kan du göra dem färdiga dagen innan och bara värma dem i 150 grader i 10-15 minuter.
Eftersom pajen blir väldigt kryddig tycker jag att en sallad med mycket gurka och söt melon i passar bra till. Jag använder vanlig krispig sallad, gurka och galiamelon. Till salladen gör jag receptet på min bästa dressing. Hatar du frukt i mat? Jamen strunta i melonen då, eller lägg den intill salladen för alla oss som älskar melon.
Kycklingpaj med smaker av texmex
Utrustning
- pajform 25-28 cm i diameter
Ingredienser
Pajdeg:
- 125 gram smör rumsvarmt
- 3 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 2,5 msk rapsolja
- 700 gram kycklingkött i små bitar
- 1 påse fajitakrydda ca 30 gram
- 0,5 tsk salt
- 0,5 purjolök fint strimlad
- 1 burk majs liten
- 1 förp fetaost 150 gram
- 6 ägg
- 2,5 msk vispgrädde
- 10-15 små tomater delade
Instruktioner
- Knåda ihop pajdegen lite snabbt och tryck ut den i en pajform. Ställ kallt i minst 30 min, gärna längre.
- Sätt ugnen på 225°. Ta ut pajdegen och nagga den med en gaffel. Förgrädda pajskalet i minst 12 min. Börja samtidigt med fyllningen.
- Hetta upp oljan i en gryta. Stek kycklingbitarna på hög värme. Ta undan lite purjo, ca 0,5 dl till senare. Krydda och låt resten av purjolöken fräsa med på medelvärme. Ställ åt sidan.
- Fyll det förgräddade pajskalet med kycklingen. Häll över majs, den sparade purjolöken och smula över fetaost.
- Vispa upp sex ägg och tillsätt grädden. Häll över pajen.
- Placera ut de delade små tomaterna med snittytan uppåt.
- Grädda i 225° i minst 25 minuter eller tills pajen fått fin färg.
- Ta ut och låt pajen vila i minst 15 min. Servera sedan varm eller ljummen, gärna tillsammans med en krispig grönsallad med mycket gurka och melon.