Warung – indonesiska tapas med svenska råvaror
Indonesiska Warung på Södermalm i Stockholm är en ny favorit. Vi testade alla tio smårätterna plus drinkar och här tycker jag till om det.
När fyra före detta kollegor från Allt om Mat ska ses låtsas vi alla att det inte spelar någon roll VAR vi ses utan det viktigaste är att vi får umgås. Right. Sedan har vi alla några krogar som vi gärna skulle testa och i afton faller lotten på Warung.
Det är en indonesisk restaurang som använder svenska råvaror. Den hittar vi på Långholmsgatan 3, närmsta tunnelbaneuppgång är Hornsgatan. Bilderna på Warungs egen sajt gör inte krogen rättvisa. Den är mycket mysigare än jag hade trott.
Charmig service och goda smårätter på Warung
Vi blir mycket väl servade hela kvällen av en tjej som bara jobbat här i en månad. Jag och Malin O börjar med att ta in varsin drink. Jag ber om den syrligaste de har och då blir det en Bandunk Ice Tea med pisco, fläder, sockerlag på fruktte, citron, äpple och Batakpeppar. Den serveras i ett litet cocktailglas och är mycket god, men galet syrlig är den inte.
Malin O tar en Jamuliscious med mörk rom, calvados, Jamu (ingefära och gurkmeja), lime och honung. Hon tycker att den är god och ganska söt. ”Lite som avslagen Coca-Cola. På ett bra sätt!” Här finns också öl och flera viner på glas.
Att dela på smårätter ett vinnande koncept
Vi tar in en av varje bland de små rätterna för att dela, och de kommer in allt eftersom på ett mycket bra sätt. Överraskande smaker och vackra uppläggningar gör detta till ett vinnarkoncept. Gå genast hit och ta in nästan allt.
Lumpia jokowi är friterad vårrulle med fyllning på ekologisk mixsvamp och omelett och serveras med andaliman sambal. Krispiga och smakrika.
Dadar jagung är veganska majsplättar som serveras med sallad, picklad het gurka och chilidressing. MUMS!
Gado gado är en vegansk rätt med ugnsbakade säsongsgrönsaker och en mycket mild jordnötssås. En bra rätt för balansen då de flesta andra är ganska chiliheta. Vi tar också in en portion kokosris och det rekommenderar jag starkt.
Missa inte ankan, vildsvin och bläckfisk
Bebek panggang är teriyakiconfiterat ankbröst med pak choy. En helt underbar liten rätt!
Tahu panggang, vegansk rätt med teriyakiconfiterad tofu.
Gurita balado är grillad bläckfisk som serveras svensk tomatsambal med kokos och rabarberkompott. En av de mest spännande rätterna smakmässigt. Lite tuggig, men mycket god ändå.
Ikan bakar, gravad säsongsfisk i fläderdressing med sallad, forellrom och batakpeppar, är en av de rätter jag längtat efter att få prova. Tyvärr är fisken för salt för min smak, men spännande smakkombinationer även här.
Mycket veganskt på Warungs meny
Tahu tempeh kari, vegansk rätt med hemgjord mild currysås, grönsaker, tofu, svensk tempeh och jackfruit.
Chicken Nuggets, pankofriterad kycklingfilé med kimchiaioli, är en av de mest överraskande rätterna. Så frasig kyckling och så goda smaker! Ett måste om du går hit, och ät dem direkt, när de är heta.
Babi hutan, pulled vildsvin med aprikoser chili och långpeppar, serveras med aioli. Makalöst gott! Den här måste du också ta in om du går hit.
Vi trivs lite för bra på Warung
Vårt sällskap trivs som handen i handsken på Warung och den stackars servitrisen får i princip köra ut oss från den lilla restaurangen. Vi är alla mätta, glada och nöjda när vi går ut i vinterkylan.
Här är de rätter som jag MÅSTE beställa nästa gång jag går hit: ankan, vildsvinet, bläckfisken, chicken nuggets och majsplättar. Sedan är det fritt att välja andra rätter. De har också större varmrätter och avsmakningsmenyer.