Malins krämiga fiskgryta – recept och tips
Januari, februari, mars. Nu lovar jag mig själv att äta mera fisk och grönsaker. Ett enkelt sätt är mitt recept på Malins krämiga fiskgryta som du lagar på en halvtimme. Fungerar både som vardagsmiddag och festlig bjudrätt.
Gå till receptEn sak som jag verkligen gillar med fiskgryta och fisksoppa är att det blir gott även när jag värmer resterna i mikron. I vissa rätter finns det risk för att fisken blir lite torr och tråkig när du värmer den men det händer ju aldrig med en gryta. Du kan så klart också värma i kastrull på spisen också, men var försiktig när du rör så att inte fisken trasas sönder och det blir fiskgröt av alltihop.
Det här är också en av anledningarna till att jag inte har räkor i min fiskgryta. Uppvärmda räkor blir ofta sega och tråkiga. Men vet du med dig att du ska äta upp allt och vill göra rätten ännu festligare, plus har tillgång till räkor, så för all del – bara kör!
Har du inte någon färsk dill i huset så kan du bara skippa den. Visst, grytan blir godare med dill, men den blir supergod även utan. Vi har testat båda. Dillbrist är alltså inte ett giltigt skäl för att inte göra Malins krämiga fiskgryta.
Älskar genvägar i stugan
Jag har tipsat om dessa torsk- och laxtärningar från frysdisken tidigare. Har du tillgång till färsk fisk så är ju det så klart lyxigt och bra. Men vi som hänger mycket i stugan året runt, men är utan vatten större delen av året, uppskattar verkligen genvägar som den här!
Jag tinar fiskkuberna i rumstemperatur medan jag gör iordning resten av grytan. Sedan behöver de bara cirka fem minuter för att bli tillagade. En annan bra grej med att laga denna fiskgryta i stugan är att allt ryms i en och samma kastrull. Visst, receptet tarvar lite skärbrädor, skalare och mandolin, men allt som allt blir det ganska lite disk för väldigt mycket smak.
Servera Malins krämiga fiskgryta utan aioli
Detta är ju Malins krämiga fiskgryta och innehåller en burk crème fraîche. Så jag serverar den som den är, utan aioli. Aioli vill jag däremot absolut ha till en variant md tomat- och saffran, som den här: recept på Malins enkla fiskgryta.
Om du älskar bröd passar ett ljust surdegsbröd för att ta upp det sista av såsen. Jag tycker inte att det behövs då det är så mycket potatis och grönsaker i grytan. Ett glas torrt vitt vin passar fint om det är helg, fest eller du bara vill lyfta rätten lite extra. Öl och vatten är också gott till fiskgrytan.
Malins krämiga fiskgryta
Ingredienser
- 2 vitlöksklyftor eller en solo
- 1 gul lök eller två små
- 1 morot stor
- 1 fänkålsstånd litet
- 2 bakpotatisar
- 2 msk rapsolja
- 1 fiskbuljongtärning eller höns- eller grönsaksbuljong
- 5 dl vatten
- 500 gram passerade tomater
- 1,5 dl vitt vin oekat
- 2 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 1 burk crème fraîche
- 600 gram tärnad fisk 2×2 cm t ex torsk och lax
- 1 knippa dill hackad
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök.
- Skala och skiva morot och fänkål fint, gärna på en mandolin.
- Skala och tärna potatisen i ca 1,5×1,5 cm stora bitar.
- Fräs lök och vitlök i oljan i en gryta.
- När löken är mjuk och genomskinlig, tillsätt morot och fänkål. Låt fräsa ca 5 min.
- Tillsätt buljong, vatten, tomater och vin.
- Häll i potatis, salta och peppra.
- Låt puttra i minst 15 min tills potatisen är mjuk.
- Rör i crème fraîche och smaka ev av med mer salt, peppar och vin.
- När du är nöjd med smakerna tillsätter du fisken och låter puttra ytterligare 5 min.
- Dra av från plattan och tillsätt ca 0,5 dl hackad dill. Spara lite dill till garnering.
Vill man göra mycket gryta är ett tips att bara tillföra fiskbitar i den del som ska ätas direkt. Frys in det överblivna utan fisk, och tillför fisken först efter att den värmts upp nästa gång. Då får man fisk som håller ihop och inte har fallit i bitar totalt.
Dillfrö är en god krydda som tillför mycket i en sån här gryta. Och självklart aioli till.
Mycket bra tips!
Stort tack!
Nja. Okej recept men lite smaklöst. Jag fick förstärka med fiskfond, extra vin, mera kryddor etc och det smakade ändå inte så mycket. 6 av 10 enligt min 16-åring.