Snabb Cheesecake i glas – recept på enkel dessert
Detta är ju egentligen inte en kaka, men du får precis alla smakerna av en fluffig cheesecake med mitt superenkla recept på Snabb Cheesecake i glas. Ha den färdig i kylen när gästerna kommer.
Gå till receptJag minns inte exakt första gången jag åt det men jag minns att det kom en våg av både bakad och frozen cheesecake där i början på 90-talet. Jag älskade allihop! Det är den fina syran från färskosten tillsammans med den underbara botten med digestive-kex och smör som gör den till en oemotståndlig smaksensation.
Snabb Cheesecake i glas med hallon
Jag tycker om alla varianter av cheesecake men choklad, passionsfrukt och hallon hör till favoriterna. Eftersom hallon är ett favoritbär så använder jag det i det här receptet på Snabb Cheesecake i glas. Jag köper frysta bär men har du tillgång till färska blir det så klart ännu lyxigare.
Älskar du passionsfrukt, mango eller blåbär ännu mer än hallon så använd det. Men det ska mosas och bli såsigt så att det rinner ner över kexen, som ska bli lite mosiga.
Det fiffiga med Snabb Cheesecake i glas är att den är superenkel och snabb att göra. Plus att du kan förbereda den och ha den klar i kylen redan när gästerna kommer.
Spritsa eller klicka ostcrèmen
Jag gillar att spritsa crème i glas, men det visar sig att alla braiga bakgrejor är i vår stuga. Spritspåsar och tyllar till exempel. Här hemma i lägenheten har jag pyttesmå tyllar som måste hängt med sedan tidigt 90-tal. Dags för en investering. Nå jag kämpar på och tar en pytteliten tyll och en vanlig plastpåse. Det går inte så bra.
Det som är bra med att spritsa istället för att bara klicka i ostsmeten, är att du slipper få den på kanterna av glaset. Så om du inte äger spritspåse kan du bara sätta krämen i en vanlig plastpåse och klippa av ett hörn och spritsa ner i glaset.
En annan sak jag gillar är när alla produkter går åt i ett recept. Jag vill inte ha en liten skvätt grädde och en matsked färskost kvar. Därför är det här receptet så bra. Ja och så blir det ju ofantligt gott också!
Cheesecake ledde till min första matkoma
Cheesecake är den stora anledningen till min allra första matkoma. Jag jobbade på inredningsmagasinet Sköna hem och vi var på inspirations-, och konferensresa i London. Förutom att gå på designmässa hann vi besöka en del flådiga restauranger.
Det var på design-gurun Sir Terence Conrans restaurang jag avslutade en femrättersmeny med valfri dessert – en gigantisk bit cheesecake. Den var fluffig, den var enorm, den var omöjlig att sluta äta på! Kollegorna såg mig bli först vit i ansiktet, sen mera åt det gröna hållet för att sedan bli vit igen.
Portionsservering = ingen matkoma
Istället för fancy nattklubb med arbetskompisarna så blev det raka spåret tillbaka till det lilla rummet på hotellet. En kollega fick följa med eftersom jag var väldigt svimmig av mig. Om du aldrig drabbats av matkoma kan jag berätta att det är extremt obehagligt.
Det är inte alls som när du ätit för mycket palt och måste ligga ner och frusta. Det är som att någon slår undan fötterna på dig. Balansen är borta och man vet inte vart man ska ta vägen med sig själv. Jag tänkte där och då att detta skall icket hända mig igen! Sedan började jag jobba på Allt om Mat och har råkat ut för det några fler gånger. Men ändå!
Med dessa portionsglas är risken för matkoma extremt liten!
Snabb cheesecake i glas
Ingredienser
- 250 gram hallon frysta, tinade eller färska
- 1 msk strösocker
- 2,5 dl vispgrädde
- 200 gram färskost naturell
- 2 msk florsocker
- 8 digestivekex
Instruktioner
- Blanda bären och strösocker med en gaffel i en skål så att bären blir lite mosade.
- Vispa upp grädden till medelhård. Tillsätt färskost och florsocker och vispa till en fast smet.
- Ta fram fyra stora glas. Krossa två digestivekex i varje glas.
- Fördela hallonen ovanpå. Det blir ca 3 msk i varje.
- Klicka på, eller spritsa ostcrèmen på toppen och garnera med ett hallon.
- Ställ kallt till servering eller servera genast!
Hur många timmar kan denna efteråt stå i kyl innan servering?
Hej!
Den behöver inte stå i kylen alls egentligen, men eftersom jag tycker att det här är en dessert som är så himla bra att ha förberedd redan när gästerna kommer så förvarar jag den i kylen fram till servering. Du kan äta den på studs!
Malin
Såå gott!
Helt ok
Jättegott!
Tack! Visst är den? Och snabb!
Malin
Hur mycket ostkräm blir det ungefär i varje glas?🙂
Hej!
Det blir ungefär en dl per glas.
Malin
Tack för snabbt svar 😊
Fantastiskt gott! Och så fint att servera i glas!
Tack!
Jag älskar att servera desserter i glas!
Malin
Kan man ta jordgubbar istället för hallon?
Hej!
Det kan du men eftersom hallon är betydligt syrligare (och jag gillar syra) så hade jag pressat lite lime över jordgubbarna. Lycka till!
Tack!!
nu vet jag vad jag ska baka till julafton
Åh härligt!
Tack för påminnelsen!
Malin